Kilang arang revisit

Yep.. skali laie aku pi ke kilang arang di Kuala Sepetang… kiranya, dlm sebulan nie dah 2 kali ke tempat tu… cuma kali nie, aku ikut krew dr Reuters, iaitu Zainal Halim, sorang wartawan dan sorang videoman…

Lebih kurang kul 7.40, kami dah sampai kat kilang tu sbb nak kejar lighting pagi… dan mmg tak dinafikan, lighting mmg cantik… tapi, kalau lighting dah cantik pon, yg amik gambar tak reti… jadik le mcm kat bawah nie… nie kira gmbr ‘cantik’ aku le…

Tujuan utama aku outing kali nie adalah nak capture gmbr potrait pekerja2 kat situ… yelah, muka2 yg menyimpan banyak suka duka bekerja kat kilang tu… tapi tujuan aku tak kesampaian sgt… nie je yg ada…


Budak nie sedang menunggu emaknya selesai kerja mengeluarkan arang.

Nie pulak… antara gmbr yg sempat aku snap, iaitu cara2 seorang photographer tahap world bekerja… dr mula sampai, Zainal terus dok snap gmbr…

Dlm kul 10 tu, kami dah berenti amik gmbr… lighting pon dah kurang cantik… dan masa tu pulak, pekerja kilang merangkap jurupandu kami, Arshad, bagitau ada bot nak kuor pi amik kayu bakau kat tempat pembalakan… dia kata kalau nak ikut bole… dan peluang keemasan camnie, takkan nak lepas gitu je kan..?? kami pon setuju nak ikut…

Sementara bot nak bertolak pukul 11, kami sempat pi makan mee udang Mak Teh yg kuor di Majalah 3 dulu… boleh kata semua terkejut tgk udang dia… dlm pinggan tu ada 10 ekor udang besar… kena angkat udang.. baru nampak mee… mmm…. sori la tada gmbr.. kang ada yg dok telan air liur ja kang…

Kul 11 lebih, bot pon mula bertolak ke tapak pembalakan kayu bakau…

Dah lebih sejam berada dlm bot tu… dikala masing2 melayan kebosanan sambil2 bermandikan mentari mcm org putih, disbbkan bot yg tada bumbung tu… tiba2 Arshad memberitahu sesuatu, dan bot terus berhenti di tengah2 kuala sungai…
“dolphin..??” biar betul Arshad nie…

“Dolphin..??” aku bertanya skali laie utk kepastian… belum pun aku dpt jawapan… 4-5 ekor dolphin dah bermain2 di air berdekatan dgn bot, sehingga menampakkan sirip dibelakangnya…

Semua yg dok layan boring tadi.. dah mula ‘menembak’ balik… mula2 dolphin berenang jauh juga… tapi lama kelamaan depa menghampiri dan mengikuti pergerakan bot… sebijik mcm dlm tv tu… untung aku dpt tgk ‘live’…

nie je gmbr dolphin yg ok dr kamera aku… air keruh, tak nampak dolphin tu nak muncul dr mana.. tetiba ja muncul dr air, sbb tu banyak dpt gmbr ekor jaa….

Dan tak lama lps tu, dolphin tu pon menghilangkan diri…

Bila dah sampai kat kawasan pembalakan tu… bot pulak tak boleh masuk sungai kecik sbb air belum pasang… tapi depa cuba gaks masuk.. dan beberapa kali juga la terkandas serta tersangkut… maka, terpaksa le menunggu beberapa ketika seblm akhirnya, sampai juga kat tempat pemotongan pokok…

Kat situ, semua pekerja indon… jgn tanya status depa apa.. dan depa nie mmg jarang kuor ke darat… hidup dlm hutan bakau tu… ada pondok tempat berteduh jaa… air bersih dan barang2 makanan, dibawa oleh bot tetiap hari…


Bekas roda kereta sorong yg membawa kayu, jelas kelihatan di atas papan… menandakan betapa beratnya setiap kali hantaran kayu ke jeti…

Kami kemudiannya naik bot semula utk ke tempat lain… tempat utk memasukkan bakau ke dlm bot…

Bila dah selesai memasukkan bakau ke dlm bot, kami pon terus menuju balik ke kilang arang… dlm perjalanan tu, hujan turun dgn lebat… nasib baik la ada tempat berteduh dlm bot tu… walaupon kecik.. terpaksa la kongsi ramai2… akhirnya, driver bot yg terpaksa duduk kat luar dlm hujan…


muka bengang + boring terpaksa duduk luar…

Lebih kurang kul 5 ptg, kami sampai semula di kilang arang… dan pekerja2 tu terus memunggah kuor bakau tadi dr bot ke jeti… gitu le rutin keja depa tetiap hari…

Mcm yg aku cakap kat kawan aku yg ikut serta dlm rombongan nie… kita rasa pelik dan hairan mcm mana depa bole kerja berat.. angkat kayu… dan kerja yg kotor… dgn habuk dan panas…
dan aku rasa… depa tu pon akan hairan mcm mana kita bole keja dlm opis, duduk mengadap komputer dr kul 8 pagi hingga 5 ptg…

inilah 2 dunia yg berbeza… dan inilah kehidupan…

**sy bnyk menerima pertanyaan ttg kilang arang nie dan contact number.. maaf, sy dah terdelete contact number.. dan bole sj terus ke kilang arang tu tanpa membuat appointment dgn pihak pengurusan…

17 Comments

Filed under Fotofolio

17 responses to “Kilang arang revisit

  1. Love #1 and #4, awesome light!!!

  2. best aar ko punya photojournalist ni…siap ada dolphin lg…

  3. tabik 44 kali..u’re the best mean…selain gambar yg cantik2, tulisan tu pun menarik. Jeles tahap terkehel usus ni…

  4. good write up….and nice pictures too….i like the one thru the window.

  5. azmeanaziz

    ajis.. tu nasib baik hg tak pi.. kalau tak.. gmbr aku kena bungkus laa…
    abg Zainal… tima kasih sbb kasi follow ari tu.. mmg susah juga cari gmbr nie rupanya….

  6. ~bestnya lighting best
    ~berbeza dgn pic kilang arang sebelum ini:)

  7. wooo..mean kuar ngan abg zainal tak ajak aku pon..kola sepetang ngan parit buntaq jauh mana jaa weehh..isk..isk..ruugii..ruugii..!!

  8. azmeanaziz

    senseizam… yep.. mmg berbeza ngan yg 1st dulu.. yg 1st tu main shoot jaa.. yg kedua nie ada matlamat sket.. peh tu ada laks tok guru… tu yg berbeza tu…
    pian.. sorry la tak ajak… nnti lain kali kita repeat laie…. tunggu 5-6 bulan ler…

  9. haneefaze

    budak yg peek tu comel….mmg dah minat time ngk kat viewfinder lagie..:-)

    hahahah,yup hanee lar kat kuala sepetang arie tu!!
    (yg rasa nak pengsan duk dlm kete selama 6 jam,sib baik kew tiaw sedap..hoho)

    tula..nyesal x bwk dslr…takpe,next time bleyh g lagie…tp nak naik bot mmg takde makne la..heheh

  10. mee udang mak teh?? udang 10ekor?? DOLPHIN?? huwaaaaa..kami pun nakkkkk waaaaaa…

  11. kilang arang teww very cool..

  12. bad

    baru sabtu kelmarin aku dpt p outing kat sini, layan kat kilang ja la, husha tgk FP aku, bg comment tgk…

  13. nak tahu alamat kilang arang kat mana?

    boleh bagi contect number kilang arang nie tak?

    kami ada lawatan ke sana..

    tapi x tahu alamatnya..
    saya sertakan number hp sy..

    0172487365-din

  14. shasha

    saya pun nak contact number kilang tu… ada sape-sape yang sudi berikan no Mr Chua ? Tq

  15. Wan

    tlg bagi tahu mana tempat ni ya and of course bagilah contact nbr nye sekali.

    tkasih banyak ya

  16. Wan

    tlg bagi tahu di manakah tempatnya alamat dan contact nbr dia.

    tkasih banyak banyak

  17. miera

    waa..beznyer jdawak dapat p tmpt2 y org lani x tpk pn p,..len kali lau nk p mn2 ajk la sye skali,boringla ct sem ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s