Rojak tonggek

Aku pon 1st time dgr nama nie… tak tau betul ka tak.. tapi nama tu la yg pakcik jual rojak tu sebut…

sebenarnya… dr sejak kecik laie aku dah makan rojak nie… tapi tak penah amik tau nama dia… dok tau rojak jaa… time tu kat Pantai Bersih di B’worth… masa tu mmg ada pantai laie.. skang nie kalu pi… dah jadik h’way BORR…

yg jual waktu tu.. apek cine… cara makan rojak nie pon lain… kita pilih buah2an apa yg kita suka… peh tu… cicah dlm mangkuk kuah rojak.. ada dua jenis kuah.. yg pedas.. dan yg tak pedas…

mcm aku kata kat isteri aku… org dulu mmg majmuk.. cine, india, melayu dan lain2 bangsa.. dok celup dlm mangkuk kuah rojak yg sama… skang nie.. susah la nak dpt mcm tu…

betul gaks mcm kata pakcik yg jual rojak tonggek kat pantai jeti P. Jerejak… kalau kita beli rojak dah siap gaul… kita tak leh pilih buah2an.. selalu banyak timun dgn sengkuang… pelam, nenas dan seangkatan dgnnya… bole kira ja la…

tapi dgn adanya sistem rojak tonggek nie.. kita bole pilih mempelam… umbra… nenas.. jambu… dll ikut suka kita… sejajar dgn peredaran zaman, rojak tonggek nie pon mengalami transformasi… skang nie bukan saja buah2an… dah ada sosej, isi ketam.. buah tomato kecik… dll..
secucuk rojak nie berharga RM0.50…

4 Comments

Filed under Fotofolio

4 responses to “Rojak tonggek

  1. keh keh keh…rojak tonggek…ajaib betul namanya tu mean…

  2. azmeanaziz

    ajis… mengikut pemerhatian aku le… utk mengelakkan kuah rojak tu jatuh atas kaki sendiri, maka org yg makan kena la bongkok ke hadapan sedikit… bila keadaan mcm tu… dah serupa posisi tertonggek… dr situ la kot dpt nama dia… hehehe..

  3. huwaaaaa….kenapa la haku terbukak blog ni tgh2 mlm niiiiii…..lapar la pulaaaakk..kena tggu hujung mggu ni baru leh mkn rojak tonggek peberet kuuuuuu huwaaaaa…..

  4. pembunuh lagenda

    gila dOe..nma xley than..tb btOl laa sbb spe2 yg mkn kat sne kne tOnggek klO x,kuah t jtOh kne kaki..hahaha..elOk laa ngn pakcik yg niaga 2..
    aku knal sgt…jgn kpa kOrg singgah kat sna k..jetty pantai jerjak dkat ngn QB penang..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s