My camera

Tetiba ja aku rasa mcm nak bernostalgia… nostalgia dgn kamera2 yg penah aku ada dr dulu hingga terkini…


Inilah kamera aku yg mula2 skali (lebih kurang)… arwah bapa aku yg belikan bila aku sertai rombongan skolah ke Pulau Langkawi dlm thn 1985…

Time tu Langkawi masih dlm sumpahan tujuh keturunan… beras terbakar masih ada, padang jarak padang terkukur masih boleh nampak, makam Mahsuri pon tak berpagar dan tak payah bayar… Langkawi belum jadi pusat pelancongan… masa tu mmg jarang dgr org pergi melancong ke pulau lagenda tu… mungkin sbb tu la arwah bapa aku beli kamera ni… suruh aku amik gmbr2 di pulau tu…

kemudian dlm thn kalau tak silap 1987, KFC ada kuorkan kamera ini.. tapi cantik sket dgn adanya casing, tapi standard lens.. yg dlm gmbr nie rangka semata2 dan lens wide kot… kamera nie mmg paling asas laa.. viewfinder pon ringkas ja, jenis lipat2… filem dia lain mcm sket.. aku tak ingat dah nama jenis filem tu…

Lps pada tu aku dah tada kamera… masa aku sambung belajar… dgn duit biasiswa, aku kumpul sket2 dan beli kamera nie…

brand samsung.. time tu mmg ‘hebat’ laa.. ngan zoom yg panjang.. siap ada remote control laie… tercanggih dah…

dgn kamera nie le minat fotografi aku bermula… aku masuk library cari buku pasal fotografi dan belajar sket2 dr buku yg berbahasa English… time tu mana ada google laie…

yg mendorong aku nak tahu lanjut pasal fotografi adalah, macam mana nak hasilkan gambar yg background blur (juga dipanggey bokeh)… lps tu baru aku dpt jawapan… bokeh boleh dihasikan dgn kamera slr… dan bukan compact yg mcm yg aku ada time tu…

maka bermula la angan2 nak pakai slr pulak…

pada satu ari tu, aku gi ke satu pusat pelancongan.. ada la sorang pelancong tu suh aku amik gmbr dia… kemudian dia hulurkan kamera slr dia… tu le 1st time aku pegang dan melihat melalui viewfinder slr… dan lps tu juga aku jatuh ‘chenta’ ngan slr…

kemudian dlm thn 1998, aku gi trade in kamera samsung nie, tambah duit simpanan sket… girlfriend aku (yg kini dah jadi isteri aku) top up sket… maka aku beli slr nikon F401s ini…

time beli tu.. mmg beli secara ‘buta’.. aku tak tau apa menda yg perlu dilihat sblm memilih slr… tapi sampai skang aku puas ati dgn kamera nie… skang nie aku simpan dlm ‘drybox’ je… buat kenangan…

kamera nie mmg banyak ‘berjalan’, dan banyak kenangan yg diambil dgn kamera nie… yelah, lama aku guna kamera nie…

kemudian tiba la pulak era digital slr… tapi aku sebagai pengguna filem, mmg takleh nak terima kedatangan era digital… kira aku bertekad nak guna filem, takmau bertukar ke digital…

sampai la satu hari di mana aku berkenalan dgn Azizan Romantis Studio pd May 2006… masa tu dia pakai nikon D70… dan bila dah pegang kamera tu… racun pon meresap masuk…

utk kurangkan racun dlm badan.. aku amik digital compact brand canon, yg dibeli penghujung thn 2006…

april 2007, tak tahan sgt sengatan racun tu… aku pon beli la nikon D80, model terbaru time tu…
kamera nie beli kat Midvalley KL dgn segala ‘susah payah’…

jodoh ngan D80 tak lama.. biasa laa.. ‘pasangan selebriti’.. hehehe.. lps aku dah jumpa buyer.. aku keringkan hati jual nikon..

aku beralih kapal ke canon… aku beli laks 40D dlm bulan Nov 2007… tukar kapal nie bukan menda yg senang…

camna aku bole tukar ke canon..?? sbb aku baca spec… ishkk… dr situ timbul bibit2 chenta…

rasa2nya tu… aku dah tak tukar kamera kot… kamera yg skang nie best..🙂

9 Comments

Filed under Fotofolio

9 responses to “My camera

  1. irna040698

    rasa syahdu pulak…:(

  2. s41452

    rasanya lepaih ni tak main dah “kak non” kot… dok nampak mcm hang nak mengorat “mamiya” pulak. kami pun doakan pinangan keatas “mamiya” nanti berjaya hendaknya…

    • azmeanaziz

      aaaa… mamiya tak le kot… mimpi tak penah, angan2 pon tak penah… hantaran tinggi sgt… tak mampu laa… biasa laa… ‘anak mami’…
      tapi kalau kak non edisi “penuh frame” tu.. ada la juga pasang angan2… hehehehe….

  3. i can feel the dark force in you..and within that you will be strong with 1D mark 3..hahaha

  4. Zailani

    Jangankan sendiri, abih kengkawan pun terkena bisa racun…ingat nak sambar Nikon, terlekat lak kat “kak non”, tapi tak pa…puas hati…

  5. Aziz

    Alahai…memang mat kamera…tabik mean..chenta terhadap photography dari tahun 1985…perhhh..!!!
    aku masa tu baru nak belajo jalan…hehehe

  6. selepas 40D,nak switch to Nikon kot?????bleh buat cls…bleh main2 lampu…hehehe…

    • azmeanaziz

      nikon..?? mcm penah dgr… menda ek..?? hehehehe… tak akan pindah kapal laie la fahmi.. kalau tambah kapal tu mungkin la kot.. pakai dua2 system… mmmm….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s