Raya@Muar

Gitulah adatnya bila berkahwin ngan org jauh…. kena bertolak ansur di hari raya… thn nie turn raya di rumah mertua kat muar… selang seli…

sejujurnya, aku suka beraya kat sana… happening dan meriah…

selalunya.. dua hari sblm raya… depa dok pulun anyam sarung ketupat ramai2… ada ketupat bawang laa.. ketupat pasar laa.. dll laie… peh tu pagi2 sehari sblm raya, isi beras dlm sarung ketupat tu.. t/hari masak…
mcm selalu… masak ketupat dlm 2 periuk besar…. tak kira laks bape kuantiti ketupat.. tapi lebih dr 100 biji la jugak… sbb nak lawan dgn ayam 20 ekor… perghhh…


‘Nenek’ Irfan dan Ifty sedang mengangkat ketupat yg dah masak dari salah satu dua periuk besar…


5 biji ketupat diikat sekali, dan digantung dlm bangsal rewang… nak makan… gi amik jaa.. mcm petik buah..

dah jadi kelaziman… berbuka puasa yg terakhir.. akan dibuat di rumah nenek… ada tahlil sket.. peh tu makan ketupat… ketupat nie dimakan dgn 4 jenis lauk… kuah kacang, rendang ayam, kari ayam dan lodeh (masak lemak ada so’un, tempe & yg mcm bihun tu)… kalau nak best… masukkan semua keempat2 lauk tu skali.. perghh… mcm2 rasa ada…

pagi raya.. lps semayang.. mcm biasa laa.. jumpa pakcik makcik sambil bermaaf2an…


Ifty mencium pipi neneknya..


Irfan dgn mizan… laei 4 hari nak raya… cikgu Irfan bole cabut gigi dia.. dah kurang sket kehenseman dia…


rehat jab… letih gi jln2 kat rumah tok2 sedara dlm kpg yg sama…


Ifty mencium tangan moyangnya yg telah berumur 102 tahun… moyang pon tak kenai cicit piut dia yg ramai tu…


tak kira raya… waktu tidur mesti kena tepati…


Ifty laie…


Irfan dgn posing maut ala2 budak kpg dulu2 kala…

gitu le cara berhari raya kat Muar… mujur la thn nie tak jln rumah sedara banyak sgt… kalau selalu mmg jln jauh2… letih woo…

mlm raya tu ada cite Duyung kat tv… Ifty pon nak jadi duyung gaks… dia guna tuala utk buatkan ekor duyung… kreatif mcm bapa dia la si Ifty nie.. hehehehe…

5 Comments

Filed under Fotofolio

5 responses to “Raya@Muar

  1. biasala tu mean,adat org dh kawen..thn ni pn aku gilir wife aku,thn lepas beraya kt hospital penang…

  2. azmean, dah lama aku dgq nama hng ni
    baru hari ni aku jumpak blog hang
    terpegun pun ada
    angle, composition semuanya la terbaik dan cukup kena dgn taste aku🙂
    selamat hari raya

  3. ghazalihariri

    mean….memang best la raya kg wife hg….
    aku pon ank p beraya sana nt weh kalao camtu….
    pehhh baca lauk dia ja aku terus jadi lapaq…
    huhuhuhu….
    anyway, moyang yg berusia 102 tahun tu memang kalao shot close-up punya portrait memang cukup best,+ available light lak dalam umah….
    memang cun tu mean kalao shoot….
    ok…selamat hari raya kat hang weh…
    nengok gambar raya hg terus aku dalam mood raya balik…huhuhu…

  4. manpixelstudio

    isk..isk..ok gak pic ko…aku pon terasa tempiasnyer…aku orang changloon kedah..sekali kawen ngan orang muar..parit jawa..huhuhu….berpeluh drive keta nak balik beraya umah mertua..heheh..dah sayang….apa pon sanggup!!

    • azmeanaziz

      uishh… changloon lwn muar… parit jawa tu atas laie dr pekan muar kan..?? mmg betul2 berpeluh dlm keta tu… hehehe…
      kira aku dekat laie.. png lwn pekan muar… tu le penangan kawin org jauh.. hehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s