Xperiment : andaiku tahu

Di bawah nie sekadar pengalaman aku, yg tak penah belajar ttg pembuatan video

Ada suatu hari tu, kat dlm opis, bila terdengar lagu Andaiku Tahu nie.. tiba2 ja dtg idea nak buat story sket…

Lps idea dtg tu… buat sketch ala kadar, supaya idea tak hilang… balik rumah baru le detailkan laie sketch tu… dan terus buat simple storyboard… dlm storyboard tu aku note ttg angle dan lighting…

70% gmbr2 nie di shoot pd bulan Mar.. lps tu terasa malas, yg membawa kpd 30% baki di shoot dlm bulan Jul…

kebanyakan di shoot dgn 50mm… selebihnya dgn wide angle…

cabaran menghasilkan clip nie, bnyk juga…
pertama nak deal ngan pelakon kanak2… ada kala susah nak ikut arahan….

kedua, utk mengekalkan keadaan seadanya… spt contoh, gmbr Irfan tgk tv time Azan… lighting dan posisi irfan ditetapkan terlebih dulu, dan bila azan kuor kat tv, terus shoot… kalau tak dpt shoot tu, kena la tunggu esok nya pulak..

dan laie satu gmbr jam kat dinding.. tu mmg betul2 7:30.. tak ubah apa2.. walaupon jam tu bole diubah utk di shoot bila2 masa…

yg lain tu cabaran utk set up lighting dan juga cari angle… yg sketch, tak sama ngan praktikal…

dan lighting kat dlm bilik air yg paling payah skali.. sbb tu scene bilik air lighting dia simple jaa… mana bole masuk softbox dlm bilik air yg sempit…

bila dah settle shooting, nak kena buat editing plak… lps tu nak buat continuos jln cite… peh tu nak matching masa slide dgn lagu…

walaupon skang nie org lain dah layan video HD… aku masih seronok le buat menda yg kuno nie…

Pelakon kanak2 : Ahmed Irfan & Ifty Irdina
Penerbit, pengarah, pengarah fotografi, jurukamera, jurulampu, juruedit, juruadun, kesinambungan dll : Azmean Aziz
Penolong pengarah : Hairiah Ismail.

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s