Loy Krathong

Loy krathong dirayakan oleh orang Thailand, semasa bulan penuh pada bulan ke dua belas mengikut kalendar mereka.

Kebiasaannya bunga teratai yg diperbuat dari kertas, dihias dengan bunga, lilin, colok dan duit.

Mereka akan berdoa serta berniat sebelum menghanyutkan ‘krathong’ ke laut, sungai atau tasik.

Pesta nie aku shoot di Gurney Drive, Penang…

**fakta di atas adalah melalui rujukan di internet.
Setelah meng’interview’ seorang rakyat M’sia yg berketurunan Thai, menghanyutkan krathong adalah utk membuang benda buruk dlm kehidupan mereka.. ada juga yg meletakkan rambut dan kuku ke dalam bunga teratai…

4 Comments

Filed under Fotofolio

4 responses to “Loy Krathong

  1. Zailani

    Dah angkat 5D ker? … kat sini Jai / Zul … ada ramai geng rupanyer…baru gua tau…

    • azmeanaziz

      hehe… dah angkat 5D dah.. rezeki thn 2010.. hehe…
      tu laa… jai ada tanya psl kamera… tapi racun tak cukup kuat le.. dia pi angkat Nikon…
      takpa le.. janji camera kita hebat laie dr depa punya.. hehe…

  2. Zailani

    Kamera jer hebat…. view masih macam tu jugak…masih tak ada seni…. belajar sorang2….kat barisan rumah gua dua jiran dah kena racun, satu 50D, satu lagi 1000D….🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s