Labu Sayung

Dulu, aku penah gaks shoot org buat labu sayung di Kuale Kangso, tapi idak secara detail… kali nie aku repeat lain utk shoot detail sikit…… kononnya…šŸ™‚

Sayung adalah nama satu kawasan bersebelahan Kuale Kangso, diseberang sungei Perak… dr dulu laie di tmpt tu bnyk perusahaan buat labu, sbb tu le gamaknye terlekat nama labu sayung…

Pembuatan labu nie ada dua jenis… yg pertama jenis tradisional, atau kaedah ‘throwing’ ikut kata depa… kaedah kedua adalah lebih moden dgn menggunakan acuan…

Penggunaan acuan lebih mudah, dan dpt menghasilkan kuatiti labu dgn lebih bnyk dlm masa yg singkat…

Tanah diuli dgn mesin..

kemudian dituang ke dlm acuan2 yg pelbagai bentuk…

Bila tanah tu dah keras dlm acuan tu, baru le dikuorkan, dan di ‘trim’ utk membuang serpihan,

digilap supaya berkilat… dulu depa guna batu sungai, tapi skang nie, ngan ‘lighter’ rokok pon bole..

kemudian di cat,

dan akhir skali dibuat corak… part nie le yg kena ada ‘kesenian’ sikit…

Kemudian baru dibakar dlm ketuhar elektrik… kalau dulu dibakar dgn kayu api…

Berbeza dgn kaedah ‘throwing’, tanah akan diuli mcm buat tepung roti canai…

kemudian diletak di atas mesin pemutar…

lps tu baru le labu akan dibentuk dgn tangan, mengikut kreativiti dan idea si pembuat…

Skang nie, dah tak ramai yg buat labu menggunakan kaedah ‘throwing’, disbbkan kaedah tu memerlukan masa yg panjang dan kudrat yg lebih…

Akak Marjenah nie antara2 yg masih buat labu dgn kaedah ‘throwing’… kalau tak silap dah 20 thn lebih pengalaman dia.. dan turun temurun katanya…

apa yg aku cite kat atas, adalah fakta yg aku ingat dan terdengar sambil2 shoot gmbr… ia hanya fakta umum dan tak ‘detail’… mungkin ada fakta yg tak betul disbbkan salah dgr…

Oleh itu, kalau nak tau lebih lanjut, bole terus pergi ke Sayung, tanya dan lihat sendiri…
boleh contact mereka spt di bawah :
Teknik acuan : Win Kraf – Win 0125615581
Teknik throwing : Zan Labu – Marjenah Sulaiman 0125574200

Tapi aku rekomenkan akak Marjenah.. sbb maklumat dia mmg lengkap…

Apa2 pon, aku cukup rasa bertuah sbb dpt merakamkan salah satu warisan turun temurun antara pembuatan labu di negara kita.

Terima kasih kpd kawan lama, Zulfa, yg telah mengaturkan semuanya.

2 Comments

Filed under Fotofolio

2 responses to “Labu Sayung

  1. NoHarm

    Good coverage, bro! Tahniah.. err.. makcik tu tak tanya ke kome ni dari paper mane?

    • azmeanaziz

      Tq, sham… aku rasa coverage nie tahap basic je nie…
      makcik tu ada gaks tanya.. tapi cakap persendirian punya.. pon mcm tu, dia tetap mesra & peramah…šŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s