Catatan perjalanan : Padang & Bukit Tinggi

Ini pertama kali aku jejakkan kaki ke bumi Indonesia, negara yg berjiran dgn negara kita…

Destinasi adalah ke Padang, Bukit Tinggi dan Batu Sangkar untuk shoot acara Pacu Jawi…

Tapi dlm entry nie, aku nak citekan psl makanan kat sana, secara ringkas dan yg mana sempat je….

Pertama skali, lps kuor dr kawasan airport, kami (aku dan kwn2 serombongan), singgah ke satu kedai utk makan soto… Soto dia mcm kat mesia gaks… yg luar biasa kat situ adalah spt gmbr di bawah nie….

Teh telur… yg bawah tu teh.. Yg atas tu kuning telur… kena perah limau nipis, kemudian kacau.. Jadi le spt gmbr kat bawah nie plak….

mmg mula2 rasa mcm tak tertelan gaks teh nie.. Tapi rasa dia ada la sikit2 mcm teh tarik…

Pon begitu, aku tak mampu le nak minum secawan penuh… menurut kata pemandu arah kami, teh nie baik utk para pria… hehe…

Kalau kat mesia ada tempeyek kacang.. Kat sana ada tempeyek ikan… sekor ikan tu depa letak.. Sib baik tak masuk kepala skali…

lps tu, kami ke kawasan tepi pantai… kat situ ramai peniaga menjual telur penyu… nampaknya penyu lebih bnyk bertelur kat sana…. Telur penyu mentah2 dipecah dlm gelas, dan dicampur ngan madu… mmmm… aku cuba sikit, rasa madu jaa…

Semasa dlm perjalanan ke Bukit Tinggi, kami singgah kat satu kedai menjual kuih spt di bawah nie….

kalau nama sopan dia, kuih bika talago… tapi nama kurang sopan dia “kuih neraka”…. Mungkin menggambarkan tmpt kuih tu dimasak…

api atas bawah, dan dibakar ngan kayu api…
Terus terang cakap, kuih nie mmg sedap… rasa dia ala2 pengat pisang…

mlm tu plak, makan roti bakar 3 layer kat Bukit Tinggi… roti nie mmg terbaik le… 1 layer cheese + susu, satu layer laie jam… dan layer yg last tu butter… kemudian di bakar… perghhhhhhhhhhh…. Teringat sampai skang…

Ok, yg mcm keropok nie.. Mmg keropok… tapi rasa2 keropok apa..??

Itulah keropok kulit kerbau… rasa dia tak tau nak cakap… sbb aku mkn sikit/skali je… huhu… lps tu tamo cuba2 dah…

nie plak nasi himpit ngan kuah dia… mcm kuah dal… sate pon cicah ngan kuah nie….

Sate dia mmg best… kalau kena ngan kuah kacang… laie terangkat….

Ok, nnti sambung laie ngan gmbr2 lain plak…

9 Comments

Filed under Fotofolio

9 responses to “Catatan perjalanan : Padang & Bukit Tinggi

  1. Zailani

    Soalan:
    1. Macam mana arrange duit utk pegi sana? Ada side income dari photography?
    2. Macam mana dapat cuti pegi sana sini. Gua nak amik 1/2 day pun macam request langgar undang2 syarikat. Banyak soal jawabnyer ….
    3. Kalo datang Selangor ker KL ker, halo-halo ler, gua nak join gaks…. nak korek knowledge banyak2…

    • azmeanaziz

      Jawapan :
      1) duit lebih dr belanja hari2… simpan dlm tabung.. sikit2 lama2 jadi bukit tinggi.. hehe.. yg penting, jgn sampai ‘mem besar’ tau.. hehe…
      2) cuti nie bergantung kpd bape hari yg kita ada, dan kat mana kita keja… kalau rajin MC, maka cuti thnan pasti bnyk… dan kalau keja kat company US, mmg senang nak cuti…
      3) wokeh, no problem… tapi blum ada dlm plan nak ke KL / Selangor…

      akan ada next trip ke Padang laie… kali nie utk 5 hari pulak.. simpan duit & apply leave siap2…🙂

  2. piE

    Salam.. En. Azmien, saya ade beberapa soalan:
    1. En Azmien pergi sana guna pakej ke? kalau xguna pakej, ade x org2 kat
    airport tu tawarkan khidmat tourist guide?
    2. mana murah, shoping kat padang atau tanah tinggi?

    • azmeanaziz

      Salam…
      1) sy pergi dgn pakej yg dianjurkan oleh kwn sy, bila sampai di airport dah ada org yg tunggu, siap dgn pengangkutan skali…
      2) semasa trip ke sana, sy bnyk habiskan masa di Bukit Tinggi, shopping pon bnyk kat situ…. jadi sy tak dpt nak bezakan mana
      yg lebih murah… bg sy, harga barang2 di Bukit Tinggi kira tak mahal sgt le…

    • Kita Holidays Travel & Tour Indonesia

      Assalamualaikum Tuan/Puan.

      Izinkanlah kami untuk memperkenalkan diri pada Tuan/Puan

      KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
      Tour operator & Travel Agency

      Kami memberikan pengkhidmatan dengan sepenuh hati di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

      Motto kami adalah : Kesenangan dan kegembiraan tamu adalah kebahagiaan kami.

      Contact person : Amsyahril
      Mobile : +6285263007445
      E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

  3. nordin mddan

    Salam….bro nk ke bkt tinggi berapa kos …….hotel.makan Dan touris guide serta tempat lawatan….TQ

    • azmeanaziz

      wsalam.. mcm sy pergi nie, kos tak lebih dr 2k seorang utk 4H3M… semua tu dah termasuk flight, hotel dan melawat2 tmpt2 menarik di sana…

  4. Salam

    Lawatan yang oke kat Bukittinggi, kat airport minangkabau tak de yang tawar kan tourist guide yang ada hanya taxi. so jika nak datang sila bagus kena booking dulu pakej atau transportation saje.
    Untuk tempat shopping yang paling best ada kat Bukittinggi, pasal kain tenun, bordir, sulam banyak yang niaga kat Bukittinggi, kerana banyak kilang nya kain sulam kat Bukittinggi, so tentu harga lagi murah daripada padang. Salam daripada Bukittinggi

  5. Kita Holidays Travel & Tour Indonesia

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Izinkanlah kami untuk memperkenalkan diri pada Tuan/Puan

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan dengan sepenuh hati di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Motto kami adalah : Kesenangan dan kegembiraan tamu adalah kebahagiaan kami.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s