Pacu Jawi

berat rasa di bahu nie selagi janji tidak tertunai.. kini tibalah fasa terakhir posting utk cite gi Pacu Jawi kat Indon dulu, walaupon cite nie dah berlaku bulan 4 dulu laie…

Pacu Jawi atau dlm bahasa omputihnya Cow Race, jika dibuat direct translation adalah lumba lembu… tapi bagaimana pon, acara nie tada la mcm lumba kuda… perlumbaan tu lebih bermaksud lumba kekuatan/ketahanan joki utk menunggang/mengawal lembu2 mereka… err.. bukan rodeo jugak ye… lebih kurang mcm gmbr bawah nie…

setiap joki akan memacu dua ekor lembu, yg mana joki berada dibelakang lembu, dgn memegang ekornya utk kawalan…

ekor lembu2 tu akan digigit krn dipercayai boleh membuatkan lembu2 tu lari lebih laju…

Seorang photographer tempatan memberitahu kami, kalau dpt gmbr joki tu sambil gigit ekor, kira champion laa… champion tak aku..?? hehe..

biasanya Pacu Jawi akan diadakan di sawah/bendang, iaitu selepas selesai menuai.. yg tmpt kami pergi nie, perjlnan lebih kurang 3 jam dr Padang atau 2 jam dr Bukit Tinggi… kalau tak silap nama tmpt tu ialah Tanah Datar…

Faktor keselamatan semasa acara nie, amatlah tidak terjamin… penonton akan berada di atas batas, yg mana bnyk kali lembu2 akan melompat naik… ada juga penonton2 dan photographer yg dilanggar lembu… aku sendiri dua kali berdepan dgn saat2 genting bila lembu kuor dr haluan… berterabur lari baii…

seblm tu kami diberi tips oleh org tempatan, sekiranya lembu2 tersebut berlari ke arah kita, JGN LARI, kekalkan kedudukan krn lembu2 tu yg akan berhenti…
semua pakat gelak la bila dgr tips mcm tu, ingat depa nak perkena kami org luar nie… tapi aku sendiri saksikan dpn mata, tips tu mmg berkesan… lembu tu akan berhenti kalau kita tak lari… ajaib…

soal keselamatan joki tu lantak le.. dah depa saja cari pasal…

mmg aku bnyk amik gmbr2 pacu jawi nie.. tapi yg nie yg jadi favorite aku..šŸ™‚

ok, cukup la kot, dah boleh tutup kisah perjlnan ke Indon…

lps nie, tak tau la bila plak bole posting baru, sbb skang nie sibuk ngan projek nak buat album, bukan album lagu ye, album gmbr le… tgh cari2 gmbr2 terbaik utk diprint out, asyik duk dlm hard disk ja kan….

p/s: tgh tada idea, sbb tu tulisan pon mcm tak best ja nie…šŸ˜¦

2 Comments

Filed under Fotofolio

2 responses to “Pacu Jawi

  1. Zailani

    Akhirnya…. Tapi kenapa ada gambar no. 2 tu kuning sangat?

    • azmeanaziz

      sy dok teringat abg jai ja nie… tu yg gagah gaks upload nie.. tamo kecewakan peminat… hahaha…
      mmm… terlebih edit kaler kuning kot… sy rasa ok ja tu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s