Cari kepah dan pasar bisik

Baru2 nie terbaca dlm paper tentang pesta mencari kepah di Kuala Muda… Tajuk dia best “Berkubang dlm selut”.. aku pon dok bayang la org ramai cari kepah dlm selut…

Maka, ari ahad tu, aku pon bwk famili pi Kuala Muda utk tgk dgn mata sendiri…

Sampai2 tu, mmg betoi laa… orang agak ramai dok kat tgh laut, sedang mencari kepah.. time tu air surut, sampai ke tgh laut pon baru takat pinggang jaa…

Pulau pasir tu jauh juga dr pantai… jln kaki ke ‘pulau’ tu, air takat betis…

Bila air pasang, ‘pulau’ tu pon hilang ditelan air laut…

Antara gmbr2 org mencari kepah…

siri anak dgn mak…

Siri bawak balik hasil..

“Berat nie makk…”


Berlatarbelakangkan Tanjung Bungah dan Batu Feringgi..


Aquarius..??


Hasil dr professional..

Tapi mmg aku tak nmpk selut langsung… salah paper m’sia ke, atau aku salah tempat..?

Dah alang2 dekat tu, aku terus ke jeti tmpt nelayan daratkan hasil tangkapan laut… kat situ mmg terkenal sebagai pasar bisik…

Apa yg depa bisikkan..?? sebenarnya depa bisik harga tawaran utk beli hasil tangkapan yg nelayan letak kat situ… kira mcm membida le, kalau harga kita tertinggi di antara semua yg berbisik, kira hasil tangkapan tu kita le yg punya…

ramai yg duk bisik2 tu adalah para pemborong… kalau kita pi takyah la nak bisik, sbb kuantitinya bukan tahap muat peti air rumah kita…


yang nie terjual dgn harga RM95… harga tak termasuk plastik air tu…

Berbalik kpd cite cari kepah tadi, Irfan ngan Ifty dpt la lebih kurang 12 ekor kepah… disebabkan takmau kepah2 tu berpisah adik beradik, maka ditambahlah sedara mara terdekat, jadi le 4 kilo lebih…. mmmm….

5 Comments

Filed under Fotofolio

5 responses to “Cari kepah dan pasar bisik

  1. nanalong

    Lain kali boleh pergi lagi….memang menarik…

  2. huuuu!!! terbaik lahhhh….. nak duk utara la mcm ni… gamba awk memang terbaik.. msuk demotix!!

  3. Dila

    Dalam air tu selut…memang best cari kepah kt sini….saya dah try..awesome!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s