Transit planet Zuhrah 2012

Cerita lama, baru nak upload.

Aku bukan gemar sgt bab-bab astronomi nie… aku tak penah amik peduli pon kalau ada gerhana matahari atau bulan… bulan penuh (full moon) pon aku shoot 3-4 kali jaa… ada sesetengah org tu, shoot bulan penuh tetiap bulan… bg aku yg tada ilmu nie, bulan tu sama ja kot tetiap bulan.. kecuali datang bulan… hat tu mmg lain.. hahaha…

6hb Jun 2012 ada la peristiwa yg dikhabarkan berlaku hanya sekali dlm seabad… transit planet Zuhrah yg melintasi matahari… bunyi mcm best, tapi aku tetap tak amik pot pon…

bila tau yg tarikh tu aku cuti, dan ada plak USM organize event tu, ditambah plak ngan cuti skolah, maka aku pon bwk le anak2 ke USM Penang…

Gini le rupanya transit zuhrah tu… bg aku, tak ubah mcm sensor kamera kena dust ja… zuhrah hat titik itam besar sikit tu… yg bulat besar tu adalah matahari, kalau tu pon tak tau..

Gmbr nie dishoot menggunakan teleskop yg disediakan oleh pihak USM…

Ini pulak, gmbr transit zuhrah yg dipancarkan secara langsung dr Hawaii…

Transit nie akan berlaku lagi pd thn 2117… Insya-Allah, sapa yg umo panjang tu, jgn lepaskan peluang ek…

Selain tgk transit tu, ada juga event lain kat dpn muzium dan galeri Tuanku Fauziah…

dah bwk anak2… bnyk masa abis kat tmpt belon…


Reflection muzium dan galeri Tuanku Fauziah

ada tajuk utk gmbr nie, tapi tak bape sesuai utk siaran…🙂


kepala belon.. yg nyata, bukan Man Belon..

Bagi aku, bagus juga pihak USM anjurkan program spt nie, sekurang2nya boleh menambah minat kpd org awam terhadap astronomi secara khususnya, dan mendekatkan org ramai dgn USM secara amnya…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s