Mengejar milky way

Setelah sekian lama kemurungan dlm photography melanda diri ini… kini kegilaan kembali lagi… kegilaan dlm mengejar “Bima Sakti / Milky way”…

selama nie mati2 aku ingat milky way (MW) nie, hanya berada di luar negara, kat tmpt kita takda benda tu… aku guna teori aurora, mana mungkin negara kita ada aurora.. kan..? sbb kebnykan gmbr2 MW yg aku tgk semuanya dishoot oleh photog omputih..

sehinggalah satu hari apabila  aku terlihat ada org post dlm FB, dia shoot MW dekat sgt dgn tempat aku tinggal.. maka bermula dr hari itulah, kegilaan mengejar MW membakar semula semangat photography…

ada 2-3 ilmu baru yg perlu seblm nak shoot MW… pertama, ilmu ttg bintang, kedua ilmu ramalan cuaca dan juga keadaan awan, dan ketiga ilmu photography itu sendiri…

ilmu bintang perlu utk kita mengetahui kedudukan MW… tapi dgn adanya teknologi moden nie, apps bintang utk Androids boleh dimuat turun ke dlm gadget2 canggih skang nie… bnyk apps yg dpt membantu, tapi aku guna apps bernama ‘Planets”…

ramalan cuaca dan keadaan awan, boleh dirujuk di website jabatan meteorologi negara… awan adalah ‘musuh’ utama dlm pencarian MW, kalau awan tebal, mmg tak nmpk MW… kalau langit betul2 clear, dgn mata kasar pon boleh nmpk ‘bayangan’ MW nie…

dan semestinya kena ada ilmu photography, baru boleh shoot MW… dr pembacaan blog2 photographer MW, setting yg dicadangkan adalah S=30 sec, f = 2.8, ISO = bermula dr yg tinggi, dan diturunkan sehingga dpt gmbr yg exposurenya puas dihati…

pd mlm outing tu, terjumpa beberapa photographer yg sama2 shoot MW… ramai dr depa yg cadangkan shutter speed 60sec… aku tak penah try lagi, sbb kamera aku maximum pon 30 sec ja, maknanya perlukan shutter release utk dptkan 60 sec… dan dr pembacaan, 30 sec adalah memadai, krn selepas 30 sec, akan terjadi star trail disbbkan putaran bumi, dan MW akan jadi sedikit blur disbbkan putaran tersebut… tapi tak salah kalau nak bereksperimen, nnti baru kita tau jawapan yg sebenar…

oleh kerana menggunakan ISO yg tinggi utk dptkan MW, sila abaikan noise yg terhasil… selain itu, perlu diabaikan juga bacaan over expose pd metering camera… yg nie adalah melalui pengalaman aku sendiri, sbb aku tak jumpa dlm blog yg memperkatakan ttg metering over expose nie..

ok, syarat2 utama utk mendpt MW yg terbaik… pastikan langit tanpa awan, dan bintang boleh dilihat dgn mata kasar… kemudian tmpt nk shoot tu perlulah gelap gelita… tujuannya utk lari dr light polution dr kwsn bandar krn ia boleh sedikit menjejaskan gmbr.. mcm yg gmbr aku shoot nie, mmg ternyata light polutionnya…

sebaik2nya kalau kita dpt tukar kekurangan itu, menjadi satu kelebihan… cuba bayangan light polution dr kejauhan di ufuk, dgn ada sedikit silhouette pokok2 nyior, atau masjid, atau apa2 ja, mungkin dpt menambah seri pd gmbr tersebut…

utk stage pertama dan juga percubaan pertama nie, aku just fokuskan kpd gmbr MW semata2, utk buktikan kat diri aku yg MW nie mmg ada di tmpt kita.. mungkin next stage kena plan utk letakkan elemen photography spt meletakkan foreground yg lebih menarik atau meng’apply’ teknik photography yg lain spt leading line, framing dsbnya… pelan2 la kita kayuh kan… hehe…

gmbr2 yg dr kamera, takda la spt ni… kena edit juga, kasi naik kaler, contrast, tambah ‘rencah2’ tu sikit, ‘rencah’ nie sikit, baru le dpt mcm gmbr2 nie… bab editing nie, terpulang kpd selera masing2…

sememangnya benar kata seorang kenalan “langit utk dikongsi bersama”… lps dpt MW nie, aku yakin ada photog lain, diseberang dunia juga dpt merakamkan keindahan langit di waktu mlm… dan berharap aku pulak dpt shoot di mlm yg lain…

2 Comments

Filed under Fotofolio

2 responses to “Mengejar milky way

  1. wartashubhi

    Indahnya ! TK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s