Tag Archives: bodgaya

Island Safari pt2 : Human Interest

Terdpt 5 pulau dlm trip island safari nie… Gusungan, Mabul, Maiga, Bodgaya dan Bohey Dulang…

Pulau Gusungan…
Otw ke Mabul, singgah kejab ja kat pulau nie… pulau tu kecik ja, ada lebih kurang 3-4 batang pokok, dan lebih kurang 10 buah rumah sj…


Tengah menyusu anak…


bedak sejuk… identiti wanita Palaoh…


Mak yg menyusu anak tadi… menerima ole2 dr tanah besar…

Pulau Mabul…
mlm pertama di pulau Mabul, terkena tempias ribut dr Pilipina… bergoyang chalet atas air yg kita org duduk…


Awan mendung bawak hujan…


atok nie masak air guna kayu api… rasanya gmbr nie aku sorang ja yg ada… sbb photog2 lain tak bangun tido lg.. hihi..


Terpengaruh dgn org yg suka tunjuk jari 1…


Cucu ngan atok… atok depa bukak kedai jual cenderamata…


rambut kaler semulajadi.. tak payah nk pi saloon…


mcm comel jee… mcm comel jee…


my favorite… manis je senyuman dia…

Pulau Maiga…
Terletak di utara Semporna… berjiran dgn pulau Bodgaya dan beberapa pulau lain.. dr pulau nie, boleh nmpk bukit bukau di kwsn Lahat Datu…


Pulau nie takda sekolah.. budak2 nie main dr pagi sampai ptg..


budak darat blk rmh naik beskal atau motor.. depa blk rumah naik sampan…


lagi bedak sejuk dlm versi hitam putih…


jelingan marah, sbb amik gmbr depa tgh basuh baju…


main.. main jugak… adik tetap kena jaga…


bedak sejuk lagiii..

Pulau Bodgaya…
Kat sini terletak perkampungan air Bajau Laut…

Kayuh blk rumah… depa guna jam matahari.. hihi..


bedak sejuk dan lendir dr hidung…


taman permainan depa…


Atok dan cucu.. si cucu menangis sbb dia tak dpt gula2…


maximun load, sorang terpaksa berkorban…


tak payah life jacket pon…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Island Safari pt1: Landscape

Salah satu dr wishlist aku, yg akhirnya dpt direalisikan..
shoot Bajau Laut, atau Sea Gypsy atau Palaoh…

Part 1 nie gmbr2 pemandangan shj… seblm org ckp, baik aku mengaku siap2.. aku nie mmg tak terror amik gmbr2 landscape… landscape bukanlah minat aku sgt…


Sunset di Pulau Mabul


Dive centre di Pulau Mabul.. air mmg sgt jernih.. mlm tu nmpk penyu berenang di kawasan chalet..


Rumah Palaoh di atas air, Pulau Maiga… berbekalkan pelita sj… takda tv, takda astro, takda radio…


Sunrise di Pulau Maiga…


Lagi sunrise di Pulau Maiga… dlm edisi 3 stop HDR…


Salah satu pemandangan di Pulau Maiga… diseberang sana yg berbukit tu adalah Pulau Bodgaya…


Sunset dari Pulau Bodgaya… di sini ada perkampungan air org2 Palaoh…


Bintang2 di malam hari di Pulau Maiga… sayangnya bukan musim milky way…


Dua2 gmbr nie diambil dr puncak bukit di Pulau Bohey Dulang… mendaki ke puncak ambik masa dlm 40-50 minit ikut stamina seseorang… jln mendaki agak mencabar, tambah mencabar bila mendaki tu hanya pakai selipar… terbaikk laaa…

Gmbr atas tu, yg ada nmpk bumbung merah tu, adalah jeti tmpt bot berhenti… air kaler biru gelap tu, tak tau la berapa dlm… yg hijau tu nmpk mcm best utk snorkeling, tapi hakikatnya, bnyk landak laut dan ular laut… hasrat snorkeling terbantut…

ok, nnti sambung part 2… human interest/portraiture… 🙂

Leave a comment

Filed under Fotofolio