Tag Archives: bulan

Ramadhan

Ada satu mlm tu, lebih kurang jam 11.30 mlm, aku ternmpk sorang pakcik sedang membaca Al-Quran kat tepi kolam renang… tgk gaya, dia bukan org Mesia, mcm org Pakistan jaa…

Tertarik ngan moment yg agak rare tu, aku pon bergegas blk rumah amik kamera… 🙂

Ada satu angle tu, mmg lawa… sbb ada reflection pakcik tu dlm air… tapi yg fail nya, angle tu ‘agak dekat’ ngan pakcik tu… kalau shoot situ, confirm dia tau aku amik gmbr dia…

nie angle alternative yg hampir2 sama ngan angle yg tak berjaya tadi tu…

Tgh2 duk shoot dr angle nie, tetiba aku tengok dia letak Al-Quran, kemudian dia pusing ngadap Kiblat, takbir.. dan terus sujud mcm org solat atas kerusi… aku rasa dia tgh baca ayat Sajadah kot, sbb tu dia sujud sajadah… masya-Allah…

mmg aku respek la kat pakcik tu… dan tiba2 ja rasa diri nie amat kerdil skali…

aku ingat nak buat koleksi gmbr2 ramadhan, ala2 koleksi yg Reuters dan Boston Big Pictures buat tuuu… kalau berjaya, nnti aku postkan.. hehe…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Cerapan Hilal

Pusat falak Sheikh Tahir terletak di Pantai Acheh Balik Pulau, merupakan antara di beberapa pusat falak utk melihat anak bulan, samada utk menentukan tarikh puasa, hari raya aidilfitri atau pun hari raya aidiladha..

Saban thn, aku tunggu ja pengumuman oleh Majlis Raja2 di tv… tapi kali nie, kawan2 ajak pi tgk sendiri org teropong anak bulan…

Walaupun cuaca baik pada hari melihat anak bulan, tetapi keadaan berawan tebal, menyukarkan utk lihat matahari, apatah lagi nk nampak anak bulan…

Pemandangan di bahagian paling atas pusat falak…

Nie antara teropong2 yg digunakan utk melihat anak bulan…

ramai juga yg hadir utk melihat anak bulan nie… selama nie aku duk ingat, hanya org2 tertentu ja yg boleh pi tgk… rupanya org ramai pon boleh juga join…

masa kat sana, jumpa sorang ustaz yg kira otai jugak la bab astronomi… bnyk ilmu2 baru yg dia share… dr mcm mana bulan dilahirkan, usia anak bulan, tebal nipis anak bulan, kedudukan anak bulan dan mcm2 lagi le.. sampaikan aku rasa mcm budak baru masuk skolah…

kalau ilmu yg ustaz tu ada pon dah kira hebat, tu baru sebahagian kecik je dr ilmu2 yg Tuhan bagi kat kita..

bayangkanlah ilmu Dia… subhanallah…

1 Comment

Filed under Fotofolio

Moon rise

Akhirnya, dpt juga gmbr bulan spt yg dah lama aku visualize kan… berbulan2 juga tunggu moment 2-3 minit nie…

tapi yg lagi best, bila ada org putih dr New Zealand pon shoot konsep yg hampir sama.. cuma dia shoot video…

dia shoot 28hb Jan 2013, aku plak shoot 29hb Jan 2013 dr tingkat 30 apartment rumah aku…

Depa upload ke youtube pd 30hb Jan, dan aku cuma tau ada video nie pd 5hb Feb 2013… satgi ada kata aku copy konsep depa plak.. hahaha…

apa2 pon, aku nk tekankan kat sini bahawa visualization tu penting.. samada visualize dlm kepala, atau pon visualize atas kertas… gmbr mcm mana kita nak, kemudian usaha utk dptkan seberapa hampir gmbr yg mcm kita visualize tu..

try le, kalau dpt gmbr yg kita visualize tu, confirm hati berbunga2 punya laa.. hehehe…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Transit planet Zuhrah 2012

Cerita lama, baru nak upload.

Aku bukan gemar sgt bab-bab astronomi nie… aku tak penah amik peduli pon kalau ada gerhana matahari atau bulan… bulan penuh (full moon) pon aku shoot 3-4 kali jaa… ada sesetengah org tu, shoot bulan penuh tetiap bulan… bg aku yg tada ilmu nie, bulan tu sama ja kot tetiap bulan.. kecuali datang bulan… hat tu mmg lain.. hahaha…

6hb Jun 2012 ada la peristiwa yg dikhabarkan berlaku hanya sekali dlm seabad… transit planet Zuhrah yg melintasi matahari… bunyi mcm best, tapi aku tetap tak amik pot pon…

bila tau yg tarikh tu aku cuti, dan ada plak USM organize event tu, ditambah plak ngan cuti skolah, maka aku pon bwk le anak2 ke USM Penang…

Gini le rupanya transit zuhrah tu… bg aku, tak ubah mcm sensor kamera kena dust ja… zuhrah hat titik itam besar sikit tu… yg bulat besar tu adalah matahari, kalau tu pon tak tau..

Gmbr nie dishoot menggunakan teleskop yg disediakan oleh pihak USM…

Ini pulak, gmbr transit zuhrah yg dipancarkan secara langsung dr Hawaii…

Transit nie akan berlaku lagi pd thn 2117… Insya-Allah, sapa yg umo panjang tu, jgn lepaskan peluang ek…

Selain tgk transit tu, ada juga event lain kat dpn muzium dan galeri Tuanku Fauziah…

dah bwk anak2… bnyk masa abis kat tmpt belon…


Reflection muzium dan galeri Tuanku Fauziah

ada tajuk utk gmbr nie, tapi tak bape sesuai utk siaran… 🙂


kepala belon.. yg nyata, bukan Man Belon..

Bagi aku, bagus juga pihak USM anjurkan program spt nie, sekurang2nya boleh menambah minat kpd org awam terhadap astronomi secara khususnya, dan mendekatkan org ramai dgn USM secara amnya…

Leave a comment

Filed under Fotofolio