Tag Archives: gajah

Zoo Tepen

Bg yg tak tau, “Tepen” adalah Taiping ikut mulut org Taiping…

Baru nie pi Zoo Tepen, sbb nk bwk anak yg kecik tu, si Hana, yg tak penah tgk haiwan secara live lg.. dia tgk kat tv dgn buku ja…

bila kat kaunter tiket masuk tu, agak terkejut juga…

tapi masih mampu cover macho… mana taknya terkejut, harga masuk zoo dah naik… skang harga RM16 utk dewasa, RM8 utk kanak2… paling last aku pi zoo dulu, harga tak lebih RM10, rasa2nya 3-4 thn lps kot…

tapi tak kata la kalau harga naik pon… staff2 zoo pon minum air taruk gula… kat rumah pon ada Astro yg baru tambah rega RM2… depa mai keja pon kena isi petrol… insuran kenderaan pon dah meningkat… jadi logik la harga tiket pon naik… jgn ngeluh2.. redho sj…

walaupon berat tgn nk membayar, tapi bila pikir keseronokan anak2, dan pikir staff2 zoo dan depa punya anak2 yg nak makan, bayar jugak la total RM48…

Bila masuk dlm tu, agak terkilan sbb binatang tak bnyk… ada kandang kosong ja.. tapi tak tau la kalau binatang tu menyorok… ada kandang yg cermin plak, duk nmpk reflection ja, binatang dlm tu tak nmpk… camna la org yg design kandang tu…

boring tak nmpk binatang, sampai tertido…

Gmbr2 binatang…


menguap ke, mengaum..?


lighting dan contrast yg lawa (pd aku le..)

Yg paling best pi zoo kali nie, bila dpt shoot gmbr harimau bermain2… yg pi seblm2 nie, depa duk tido ja, nk amik gmbr apa kan..?

Dpt juga bg makan kat zirafah secara dekat dan illegal… illegal sbb bg makan daun yg staff zoo sediakan, taknak mkn plak si zirafah tu… bila petik daun lain kat tepi kandang tu, baru nk mkn… kalau sakit perut, nasik ko la zirafah…

Kandang gajah tgh renovate, dpt tgk gajah dr jauh jaa…

Blk rumah, adik aku kata, kalau tunjuk ic yg alamat kat Tepen, boleh dpt diskaun tiket masuk, RM13 sj… cisss, dah rugi RM6… boleh makan cendol tu…

kesimpulan pi zoo, dlm keseronokan, ada yg tak seronok…

Tapi bila tgk muka mcm kat bawah nie, rasa puas ati ja…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Satu lagi ‘kejayaan’

Ini sebenarnya target thn lps.. tapi thn nie baru berjaya… pape pon.. alhamdulillah…

original image

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Kuala Gandah : Elephants Sanctuary

Pertama skali, tima kasih kat kawan aku “Kopi” yg mengajak aku ke Kuala Gandah… tak penah aku dgr nama tempat nie… bila ditanya apa ada kat situ, Kopi kata ada gajah…

Kuala Gandah nie terletak dlm negeri Pahang,kira2 sejam setengah perjalanan dr KL… kiranya nie adalah kali ke 2 aku memasuki pantai timur, selepas Kuala Koh dulu…

Pelawat2 dikehendaki mendaftar terlebih dahulu sblm masuk ke pusat jagaan, dan tiada bayaran dikenakan…. cuma derma ikhlas dr kita sj… pas kebenaran menunggang gajah dan mandi bersama gajah besar, terhad kpd 120 pas dlm sehari…. jadi siapa cepat dia dpt… selain dr tu, hanyalah pas kebenaran utk memberi makan gajah dan mandi bersama gajah kecil…

Gajah yg paling tua dlm pusat jagaan nie berumur lebih kurang 76 thn… dah tua tu… ada juga gajah dr India dan Myanmar, selain gajah yg diselamatkan dr negeri Perak dan Johor…

Menurut penjaga gajah kat situ, pagi2 gajah2 akan dilepaskan ke dlm hutan, tapi hutan tu berpagar… dlm pukul 2 ptg baru la gajah2 tu balik utk mandi, makan dan aktiviti bersama pelawat… kiranya kalau pi pagi2, mmg tada gajah le…. ada pon gajah yg kecik2 ja…

Di bawah adalah gmbr2 yg sempat di ambil di situ…


nie gajah yg masih kecil, umor dlm 4-8 thn kalau tak silap… depa akan bergerak ke kiri dan ke kanan seolah2 mcm menari… bila ditanya kpd penjaga, dia kata itu cara utk elakkan kaki cramp… kalau berdiri statik ja, dgn berat badan yg mcm tu, mmg senang la kena cramp… mmm…. gajah cramp mcm mana ek..?


gajah keluar dr kandang menuju ke sungai utk mandi…


gajah2 dewasa baru sampai dr hutan, terus ke sungai… semuanya “comot” dgn lumpur…
time nie, gajah2 kecik dah naik…

sessi bagi makan plak… makanan adalah buah2an spt tembikai, betik dan timun.. selain tu batang pisang…

dan nie pulak, gajah yg paling muda… berumur 7 bulan… masih minum menggunakan botol…

 

si kecik mandi bersama kanak2…

di pusat jagaan nie, terdapat dua ekor gajah yg istimewa…


gajah nie tada ekor… alkisahnya dimakan oleh harimau… terdapat juga bekas gigitan harimau pd badannya…


kaki gajah nie kudung akibat terkena jerat…

mmg tak dinafikan, pd mula tu rasa takut juga bila gajah2 nie berjln di tepi kita… walaupon yg kecik2… apatah laie yg besar2… tapi lama kelamaan baru la terasa biasa…

satu laie pengalaman yg menarik…

4 Comments

Filed under Fotofolio