Tag Archives: Georgetown

Super Full Moon

Tah berapa kali dah aku dgr fenomena super full moon nie… dah penah gaks shoot pon seblm nie… tapi, biasa2 ja la, shoot dr rumah…

tapi kali nie, sejak kenal 2-3 org kwn baru yg ‘kaki’ astronomi… depa ajak shoot kat atas Bukit Bendera (Penang Hill)… menarik gak idea tu, kan..? 🙂

super full moon kali nie, berlaku dikala M’sia dilanda jerebu… walaupon waktu tu jerebu di Pulau Pinang tak le seteruk di selatan, tapi tempias jerebu tu tetap ada…

mmg dr awal dah tau yg takkan dpt tgk super full moon terbit di ufuk.. tapi peluang utk pengalaman baru takleh dilepaskan begitu saja…

sempat shoot pemandangan Georgetown pada waktu mlm… cantik juga.. kalau tada jerebu, mesti lagi cantik…


Cahaya bulan terpantul di selat antara Georgetown dan Butterworth..


Super full moon yg dah tinggi di atas Pulau Pinang… filter biru gradient digunakan dlm gmbr nie…


pucuk tumbuhan berlatarbelakangkan super full moon…


gmbr ini telah dimanipulate utk kegunaan sendiri… gmbr seperti inilah yg ingin dirakam.. tapi apakan daya…

lps nie rasanya nak shoot sunrise dr Bukit Bendera pulak le…

Advertisements

2 Comments

Filed under Fotofolio

Chew jetty & kereta control

Sabtu 09.01.2010
Dah lama aku teringin masuk perkampungan cine atas air bersebelahan dgn jeti kat Georgetown… nak masuk sorang2 mmg tak berani sgt, bnyk plak dok fikir yg negatif… tak 1 M’sia tul aku nie…

Sabtu lps, aku dan Rasdi gi situ… kami masuk ikut group omputih yg dibawa oleh tourist guide… kat dlm tu mmg klasik le… aku dpt tahu, ramai gaks wedding photographer yg buat outdoor di situ.. tapi pengantin cine la kot… nie antara gmbr yg sempat dishoot…

Tempat nie namanya Chew jetty… termasuk dlm world heritage yg Penang dpt baru nie… ada laie 2-3 perkampungan cine atas air di kwsn tu, tapi perkampungan Chew nie yg terbesar… disbbkan menjadi tarikan pelancong, maka org2 kat kpg tu dah tak heran org luar dok kuor masuk kpg depa….

Sejak tada wide lens nie.. rasa mcm tada mood ja nak shoot… walhal, bukan selalu pakai pon wide lens nie.. tapi bila dah tada tu.. rasa mcm tak cukup jaa… sbb tu tak berapa ada mood nak shoot kat kampung Chew tu…

Lps tu, aku teman Rasdi jln2 kedai kamera… Fahmi pon join skali… sambil jln tu, sempat juga buat street shoot…

Ahad 10.01.2010
Bawak famili pi pantai jerejak… situ ada pertandingan kereta control buggy… sedap gaks dok layan keta control nie…

dulu aku penah ada keta control nie… keta tu ada masalah tuning, dan aku plak tak reti nak tune balik.. jadi aku jual ja kat kawan… mmg syiok main, tapi tak tahan ngan bateri le… kat controller ja ada 8 bijik.. kat keta 4 bijik… yg kat controller tu bateri cepat abih… minyak dia boleh tahan laie…

nak shoot keta nie… susah juga rupanya… aku ingat, guna AI focus kat kamera dah bole settle masalah focusing.. tapi serupa ja, gmbr blur laie bnyk… keta2 nie mmg laju…

cara penyelesian yg aku gune… buat pre-focus… kat tempat2 yg menarik tu focus siap2… keta lalu ja terus snap… ok la sket output dia… 🙂

2 Comments

Filed under Fotofolio