Tag Archives: Malaysia

Mengejar milky way

Setelah sekian lama kemurungan dlm photography melanda diri ini… kini kegilaan kembali lagi… kegilaan dlm mengejar “Bima Sakti / Milky way”…

selama nie mati2 aku ingat milky way (MW) nie, hanya berada di luar negara, kat tmpt kita takda benda tu… aku guna teori aurora, mana mungkin negara kita ada aurora.. kan..? sbb kebnykan gmbr2 MW yg aku tgk semuanya dishoot oleh photog omputih..

sehinggalah satu hari apabila  aku terlihat ada org post dlm FB, dia shoot MW dekat sgt dgn tempat aku tinggal.. maka bermula dr hari itulah, kegilaan mengejar MW membakar semula semangat photography…

ada 2-3 ilmu baru yg perlu seblm nak shoot MW… pertama, ilmu ttg bintang, kedua ilmu ramalan cuaca dan juga keadaan awan, dan ketiga ilmu photography itu sendiri…

ilmu bintang perlu utk kita mengetahui kedudukan MW… tapi dgn adanya teknologi moden nie, apps bintang utk Androids boleh dimuat turun ke dlm gadget2 canggih skang nie… bnyk apps yg dpt membantu, tapi aku guna apps bernama ‘Planets”…

ramalan cuaca dan keadaan awan, boleh dirujuk di website jabatan meteorologi negara… awan adalah ‘musuh’ utama dlm pencarian MW, kalau awan tebal, mmg tak nmpk MW… kalau langit betul2 clear, dgn mata kasar pon boleh nmpk ‘bayangan’ MW nie…

dan semestinya kena ada ilmu photography, baru boleh shoot MW… dr pembacaan blog2 photographer MW, setting yg dicadangkan adalah S=30 sec, f = 2.8, ISO = bermula dr yg tinggi, dan diturunkan sehingga dpt gmbr yg exposurenya puas dihati…

pd mlm outing tu, terjumpa beberapa photographer yg sama2 shoot MW… ramai dr depa yg cadangkan shutter speed 60sec… aku tak penah try lagi, sbb kamera aku maximum pon 30 sec ja, maknanya perlukan shutter release utk dptkan 60 sec… dan dr pembacaan, 30 sec adalah memadai, krn selepas 30 sec, akan terjadi star trail disbbkan putaran bumi, dan MW akan jadi sedikit blur disbbkan putaran tersebut… tapi tak salah kalau nak bereksperimen, nnti baru kita tau jawapan yg sebenar…

oleh kerana menggunakan ISO yg tinggi utk dptkan MW, sila abaikan noise yg terhasil… selain itu, perlu diabaikan juga bacaan over expose pd metering camera… yg nie adalah melalui pengalaman aku sendiri, sbb aku tak jumpa dlm blog yg memperkatakan ttg metering over expose nie..

ok, syarat2 utama utk mendpt MW yg terbaik… pastikan langit tanpa awan, dan bintang boleh dilihat dgn mata kasar… kemudian tmpt nk shoot tu perlulah gelap gelita… tujuannya utk lari dr light polution dr kwsn bandar krn ia boleh sedikit menjejaskan gmbr.. mcm yg gmbr aku shoot nie, mmg ternyata light polutionnya…

sebaik2nya kalau kita dpt tukar kekurangan itu, menjadi satu kelebihan… cuba bayangan light polution dr kejauhan di ufuk, dgn ada sedikit silhouette pokok2 nyior, atau masjid, atau apa2 ja, mungkin dpt menambah seri pd gmbr tersebut…

utk stage pertama dan juga percubaan pertama nie, aku just fokuskan kpd gmbr MW semata2, utk buktikan kat diri aku yg MW nie mmg ada di tmpt kita.. mungkin next stage kena plan utk letakkan elemen photography spt meletakkan foreground yg lebih menarik atau meng’apply’ teknik photography yg lain spt leading line, framing dsbnya… pelan2 la kita kayuh kan… hehe…

gmbr2 yg dr kamera, takda la spt ni… kena edit juga, kasi naik kaler, contrast, tambah ‘rencah2’ tu sikit, ‘rencah’ nie sikit, baru le dpt mcm gmbr2 nie… bab editing nie, terpulang kpd selera masing2…

sememangnya benar kata seorang kenalan “langit utk dikongsi bersama”… lps dpt MW nie, aku yakin ada photog lain, diseberang dunia juga dpt merakamkan keindahan langit di waktu mlm… dan berharap aku pulak dpt shoot di mlm yg lain…

Advertisements

2 Comments

Filed under Fotofolio

Free ice cream…

Entry kali nie, cite lama… cite masa olimpik 2012 bulan Aug yg lps… baru skang dtg mood nak upload.. 🙂

Alkisahnya… Baskin Robbins (BR) berjanji utk bagi aiskrim percuma, sekiranya Dato Lee Chong Wei (LCW) berjaya membawa pulang pingat emas pertama utk M’sia…

tetapi, memandangkan sokongan rakyat M’sia yg begitu hebat dan jitu, pihak BR tetap memberi aiskrim percuma, tak kira la dpt emas ka, dpt perak ka atau tak dpt langsung ka…

Aiskrim percuma satu skop yg bernilai lebih kurang RM6 ini, diberi melalui seluruh rangkaian BR diseluruh negara bermula jam 8 mlm hingga jam 10 mlm, pada 8hb Aug 2012… pada masa itu, umat Islam sedang berpuasa…

walaupon pemberian aiskrim percuma nie nmpk mcm simple ja, tapi aku melihat ianya sebagai satu sejarah moden negara…

aku mmg duk agak, rakyat M’sia akan beratur panjang la utk rebut peluang nie… dan mmg best la kalau buat gmbr2 berunsur journalism…

maka aku pon pi le BR dekat2 ngan tmpt aku… yg aku perhatikan, seawal jam 6 ptg org dah start beratur… punya la sanggup…

dan bila dah kul 8 tu, barisan makin panjang.. kagum gaks aku ngan kegigihan rakyat M’sia demi satu skop aiskrim percuma… tapi, kalau tada depa, mmg tada gmbr le.. hehe…

yg aku heran, berita nie mcm tak kuor sgt kat paper atau pon fb, walhal event nie bukan selalu berlaku…

tapi apa2 pon, aku telah berjaya merakamkan satu sejarah.. 🙂

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Transit planet Zuhrah 2012

Cerita lama, baru nak upload.

Aku bukan gemar sgt bab-bab astronomi nie… aku tak penah amik peduli pon kalau ada gerhana matahari atau bulan… bulan penuh (full moon) pon aku shoot 3-4 kali jaa… ada sesetengah org tu, shoot bulan penuh tetiap bulan… bg aku yg tada ilmu nie, bulan tu sama ja kot tetiap bulan.. kecuali datang bulan… hat tu mmg lain.. hahaha…

6hb Jun 2012 ada la peristiwa yg dikhabarkan berlaku hanya sekali dlm seabad… transit planet Zuhrah yg melintasi matahari… bunyi mcm best, tapi aku tetap tak amik pot pon…

bila tau yg tarikh tu aku cuti, dan ada plak USM organize event tu, ditambah plak ngan cuti skolah, maka aku pon bwk le anak2 ke USM Penang…

Gini le rupanya transit zuhrah tu… bg aku, tak ubah mcm sensor kamera kena dust ja… zuhrah hat titik itam besar sikit tu… yg bulat besar tu adalah matahari, kalau tu pon tak tau..

Gmbr nie dishoot menggunakan teleskop yg disediakan oleh pihak USM…

Ini pulak, gmbr transit zuhrah yg dipancarkan secara langsung dr Hawaii…

Transit nie akan berlaku lagi pd thn 2117… Insya-Allah, sapa yg umo panjang tu, jgn lepaskan peluang ek…

Selain tgk transit tu, ada juga event lain kat dpn muzium dan galeri Tuanku Fauziah…

dah bwk anak2… bnyk masa abis kat tmpt belon…


Reflection muzium dan galeri Tuanku Fauziah

ada tajuk utk gmbr nie, tapi tak bape sesuai utk siaran… 🙂


kepala belon.. yg nyata, bukan Man Belon..

Bagi aku, bagus juga pihak USM anjurkan program spt nie, sekurang2nya boleh menambah minat kpd org awam terhadap astronomi secara khususnya, dan mendekatkan org ramai dgn USM secara amnya…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Catatan perjalanan : Bali (hari keempat dan kelima)

Goa Lawah, Suluban, Uluwatu

Hari keempat nie, plan asal nak pi tengok tarian Barong di Batubulan.. dr info yg kami dpt, show tu start kul 9.30 pagi, dan satu hari satu show sj…  tetapi kami dah terlewat le pagi tu… kena la skip ke plan seterusnya, iaitu ke Goa Lawah atau Gua Kelawar.. inilah perjalanan paling jauh kami, jika dibandingkan ngan sblm2 nie.. jarak lebih kurang 60km dr Kuta… jln cantik sikit, besar, 2 lorong nk mcm h’way.. tapi bnyk traffic light…

Kami diberitahu oleh penjual tiket, yg org2 tempatan tgh bersembahyang, jadi tak boleh amik gmbr dr depan…kira nasib kami baik la ada subjek nak shoot… kalau tak, mmg tak berbaloi jln jauh ke gua Lawah semata2 nak tgk kelawar jaa…

Antara ribuan kelawar yg menghuni Goa Lawah..

bila tgk org putih bole ja pi amik gmbr dr dpn, kami pon follow laa… kami pon tourist gaks.. hehe…

Kat situ ada satu pakcik nie.. dok lepak baik punya.. bila dia nmpk kami dok amik gmbr dia.. laie dia dok posing.. tak suruh pon… mmg dia penah jadi model kot masa muda2 dulu…

Antara pose istimewa pakcik kat Goa Lawah utk peminat di M’sia…

Dah lps Goa Lawah, destinasi seterusnya ialah Uluwatu…

Uluwatu nie terkenal dgn kuil di hujung tebing tu… tapi mula2 kami ke Pantai Suluban dulu utk tgk surfing tahap expert…

Mmg sempoi la lepak kat pantai Suluban.. restoran yg kami duduk tu mengadap laut betul2 di hujung tebing… boleh tgk org surfing yg jenis masuk dlm gulungan ombak…. yg mcm dlm tv kat Hawaii tu laa.. hehe…

bila dah petang tu, air makin surut… boleh le kami turun ke bwh.. masa sampai tadi tu, tak boleh, sbb ombak besar… bila dah air surut tu, tinggallah air yg bertakung dlm lopak2 batu karang, yg menjadi seperti swimming pool.. hajat hati tu mmg tingin nak turun pi mandi.. tapi dok pikir susah, cancel ja la niat tu…

Time air surut, boleh jln kaki kat tebing tu utk ke sebelah satu lagi..


nak berenang sbb awek omputih tu, kalau depa lemas, sapa nak tolong..? hehe…

Dah selesai kat Suluban, kami ke Uluwatu.. time tu dah dekat2 nak sunset juga… beli tiket utk tgk tarian Kecak…

Kuil Uluwatu yg terletak di penghujung tebing…

Seblm ke Bali, tarian Kecak nie dlm list wajib tgk.. tapi bila dah tgk tarian Legong, Kecak nie dah jadi tak syiok plak..

Kat sini le aku start anti sapa yg bg idea suruh bubuh kamera kat ipad atau gadget2 yg besar gedabak tu… tgk le gmbr bawah nie, moment dah cantik, bole plak ada ipad ke apa gadget tu…. grrrrrrrr…

Dari Uluwatu terus blk ke hotel di Kuta… pekena meggi cup laei, sambil sembang ngan couple Indon, yg awek tu dibesarkan di Sabah… yg laki tu aku tak amik tau sgt… haha..

Hari Kelima

Jimbaran

hari kelima adalah hari terakhir di Bali.. flight balik kul 7 mlm, kul 5 dah kena ada kat airport.. pagi tu sempat kwn aku ajak pi Suluban laie, sbb dia kata best sgt kat situ.. tapi awek Indon semlm tu ada tunjuk gmbr dia di Padang Padang.. nmpk cam sempoi gaks tmpt tu.. kami pon pi cari tmpt tu.. tapi tak jumpa laaa… ikut Garmin mmg hancus laa… ada skali tu dia ajar ikut jln yg mcm nak masuk kebun org jaa.. jenuh tanya 2-3 org tempatan, sib baik betul… dan ada skali tu plak dia ajar guna jln, tapi jln tu offroad.. sib baik sewa jip.. kalau keta… mmm..

Salah satu pantai di kwsn Padang-padang…

Dlm perjalanan blk yg penuh kekecewaan ke Kuta, kita org singgah pantai Jimbaran yg terletak berhampiran airport… mengikut study aku, Jimbaran terkenal dgn pasar ikan…

masa sampai tu, nelayan baru naik ke darat kot… depa tgh kemas2 jaring dan bot…

dan mmg ada pon pasar ikan yg ikan dia fresh yg amat bangat…. aku yg tak suka ikan nie pon, tgk terliur ja ikan2 kat situ.. kalau buat bakar pon sodap…

lebih kurang kul 1, blk hotel dan packing utk blk… mandangkan ada masa laie, kami singgah kat satu kawasan shopping di Kuta, beli cenderahati utk di bwk blk…

Sampai airport kul 5 ptg, penyewa keta tu dtg amik keta, dan kami pon check in… flight kata kul 7 malam, tapi postpone sampai kul 8 lebih… itu le Air Asia M’sia.. masa datang ari tu, dgn Air Asia Indonesia… berlepas dan sampai on time, tada masalah delay pon…

Perjalanan kali nie mmg menarik laa… walaupon dah study ttg Bali, terutama selok belok jln2 kat sana, tapi bab sesat nie mmg tak terbilang laa… sesat masuk jln offroad, jln masuk kebun, jln masuk hutan, jln masuk kpg org…. tapi best sbb dpt berinteraksi dgn org tempatan… yg kembang idung sbb depa ingat kami nie dr Jakarta.. haha… bila ckp dr M’sia, depa mcm laei kagum le… mungkin kagum sbb kami main redah ja kot.. hehe..

Bila sampai Png, wife aku tanya.. “nak pi lagi ka..” spontan aku kata takmau dah…

tapi bila dah 3-4 ari tu… terasa rindu plak kat Bali… rindu kat suasana dia, rindu kat bunyi-bunyian dia… tapi nasib baik aku beli CD gamelan Bali, terubat la sikit…

skang nie tgh melobi wife aku utk pi kali ke dua, tapi kali nie famili trip plak kot… so, start simpan duit… hehehe…

Post nie diupdate genap sebulan trip ke Bali.. kejab ja masa berlalu..

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LIMA 2011, Langkawi

Malas nak letak gmbr satu2… tgk je le slideshow nie… 🙂

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Merdeka..!!

Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 53…

1 Comment

Filed under Fotofolio