Tag Archives: Penang

Cerapan Hilal

Pusat falak Sheikh Tahir terletak di Pantai Acheh Balik Pulau, merupakan antara di beberapa pusat falak utk melihat anak bulan, samada utk menentukan tarikh puasa, hari raya aidilfitri atau pun hari raya aidiladha..

Saban thn, aku tunggu ja pengumuman oleh Majlis Raja2 di tv… tapi kali nie, kawan2 ajak pi tgk sendiri org teropong anak bulan…

Walaupun cuaca baik pada hari melihat anak bulan, tetapi keadaan berawan tebal, menyukarkan utk lihat matahari, apatah lagi nk nampak anak bulan…

Pemandangan di bahagian paling atas pusat falak…

Nie antara teropong2 yg digunakan utk melihat anak bulan…

ramai juga yg hadir utk melihat anak bulan nie… selama nie aku duk ingat, hanya org2 tertentu ja yg boleh pi tgk… rupanya org ramai pon boleh juga join…

masa kat sana, jumpa sorang ustaz yg kira otai jugak la bab astronomi… bnyk ilmu2 baru yg dia share… dr mcm mana bulan dilahirkan, usia anak bulan, tebal nipis anak bulan, kedudukan anak bulan dan mcm2 lagi le.. sampaikan aku rasa mcm budak baru masuk skolah…

kalau ilmu yg ustaz tu ada pon dah kira hebat, tu baru sebahagian kecik je dr ilmu2 yg Tuhan bagi kat kita..

bayangkanlah ilmu Dia… subhanallah…

Advertisements

1 Comment

Filed under Fotofolio

Hari Warisan

Pada 7hb Julai 2008, Georgetown dan Melaka telah diiktiraf sebagai “Tapak Warisan Dunia (World Heritage Site)” oleh UNESCO.

Sejak dr itu, setiap thn diadakan sambutan ulangtahun, dan 7hb Julai digazetkan sebagai cuti umum utk negeri.

Apa yg aku tau, sambutan ulangthn tu dipenuhi oleh aktiviti2 seni dan warisan, spt tarian singa, boria, pertunjukan puppet bnyk lagi.

Aku tak ingat kalau seblm nie aku penah pi, tapi thn nie aku pi sbb adanya wayang gedek/wayang kulit.

Masa sampai kat Lebuh Acheh tu, ‘show’ Menora sedang diadakan.. Menora nie asalnya dr selatan Siam..

dulu masa kecik2, aku ingat mmg kuku depa nie panjang… tapi bila dah besar, baru la tau, bukan la kuku original…

yg heran, kena jari tengah tak pakai ‘kuku panjang’ tu..?? mmm…

yg aku paling tunggu adalah wayang gedek/wayang kulit, sbb beberapa thn lps, aku dan beberapa kwn setkan misi utk shooting ala2 dokumentari, antaranya, kilang arang, labu sayung dan juga wayang kulit nie.. dua misi berjaya, hat wayang kulit ja tak sampai2 target…

Wayang Kulit Sri Asun mmg terkenal kat utara, Asun tu nama sebuah kpg dekat2 dgn Changlun… wayang kulit depa nie ckp Kedah pekat, dah nak macam pelat siam pon ada…

selalunya, sblm start wayang kulit, bila muzik dah main, tok dalang akan kuorkan satu bentuk (nama tak tau, tapi mcm daun) dan main2kan dpn layar, mcm nk bgtau wayang nak start.. depa nie pon dulu ada juga buat intro mcm tu, sbb aku penah tgk.. tapi hat kali nie takda la pulak.. terus masuk jaa, penat aku tunggu… bg aku, bentuk tu mmg klasik…


Wayang kulit mmg distort sikit.. hehe..


Nilah watak yg popular.. bukan hero, tapi pak lawak.. nama dia Etong.. nie dia tgh karaoke dgn member dia… Etong nie ada motor besar baq hang.. hehe…


belakang stage..

Tok Dalang.. nama dia Pak Majid…

bnyk lagi aktiviti lain pd ari tu, ada la shoot sikit2, tapi malas nak upload…

mmg bagus jugak buat acara mcm nie, sekurang2 generasi2 lama dpt mengimbau kenangan, hat generasi baru plak dpt la tgk tinggalan nenek moyang depa dulu… mcm wayang kulit ni… bukan senang nak tgk…

tapi generasi baru pon, kalau dah pi sambutan mcm nie, tinggal la kejab PSP, Ipad dll tu sekejab… jgn jadi generasi yg hanya melihat warisan dia dipamerkan muzium sj…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Super Full Moon

Tah berapa kali dah aku dgr fenomena super full moon nie… dah penah gaks shoot pon seblm nie… tapi, biasa2 ja la, shoot dr rumah…

tapi kali nie, sejak kenal 2-3 org kwn baru yg ‘kaki’ astronomi… depa ajak shoot kat atas Bukit Bendera (Penang Hill)… menarik gak idea tu, kan..? 🙂

super full moon kali nie, berlaku dikala M’sia dilanda jerebu… walaupon waktu tu jerebu di Pulau Pinang tak le seteruk di selatan, tapi tempias jerebu tu tetap ada…

mmg dr awal dah tau yg takkan dpt tgk super full moon terbit di ufuk.. tapi peluang utk pengalaman baru takleh dilepaskan begitu saja…

sempat shoot pemandangan Georgetown pada waktu mlm… cantik juga.. kalau tada jerebu, mesti lagi cantik…


Cahaya bulan terpantul di selat antara Georgetown dan Butterworth..


Super full moon yg dah tinggi di atas Pulau Pinang… filter biru gradient digunakan dlm gmbr nie…


pucuk tumbuhan berlatarbelakangkan super full moon…


gmbr ini telah dimanipulate utk kegunaan sendiri… gmbr seperti inilah yg ingin dirakam.. tapi apakan daya…

lps nie rasanya nak shoot sunrise dr Bukit Bendera pulak le…

2 Comments

Filed under Fotofolio

Mengejar milky way

Setelah sekian lama kemurungan dlm photography melanda diri ini… kini kegilaan kembali lagi… kegilaan dlm mengejar “Bima Sakti / Milky way”…

selama nie mati2 aku ingat milky way (MW) nie, hanya berada di luar negara, kat tmpt kita takda benda tu… aku guna teori aurora, mana mungkin negara kita ada aurora.. kan..? sbb kebnykan gmbr2 MW yg aku tgk semuanya dishoot oleh photog omputih..

sehinggalah satu hari apabila  aku terlihat ada org post dlm FB, dia shoot MW dekat sgt dgn tempat aku tinggal.. maka bermula dr hari itulah, kegilaan mengejar MW membakar semula semangat photography…

ada 2-3 ilmu baru yg perlu seblm nak shoot MW… pertama, ilmu ttg bintang, kedua ilmu ramalan cuaca dan juga keadaan awan, dan ketiga ilmu photography itu sendiri…

ilmu bintang perlu utk kita mengetahui kedudukan MW… tapi dgn adanya teknologi moden nie, apps bintang utk Androids boleh dimuat turun ke dlm gadget2 canggih skang nie… bnyk apps yg dpt membantu, tapi aku guna apps bernama ‘Planets”…

ramalan cuaca dan keadaan awan, boleh dirujuk di website jabatan meteorologi negara… awan adalah ‘musuh’ utama dlm pencarian MW, kalau awan tebal, mmg tak nmpk MW… kalau langit betul2 clear, dgn mata kasar pon boleh nmpk ‘bayangan’ MW nie…

dan semestinya kena ada ilmu photography, baru boleh shoot MW… dr pembacaan blog2 photographer MW, setting yg dicadangkan adalah S=30 sec, f = 2.8, ISO = bermula dr yg tinggi, dan diturunkan sehingga dpt gmbr yg exposurenya puas dihati…

pd mlm outing tu, terjumpa beberapa photographer yg sama2 shoot MW… ramai dr depa yg cadangkan shutter speed 60sec… aku tak penah try lagi, sbb kamera aku maximum pon 30 sec ja, maknanya perlukan shutter release utk dptkan 60 sec… dan dr pembacaan, 30 sec adalah memadai, krn selepas 30 sec, akan terjadi star trail disbbkan putaran bumi, dan MW akan jadi sedikit blur disbbkan putaran tersebut… tapi tak salah kalau nak bereksperimen, nnti baru kita tau jawapan yg sebenar…

oleh kerana menggunakan ISO yg tinggi utk dptkan MW, sila abaikan noise yg terhasil… selain itu, perlu diabaikan juga bacaan over expose pd metering camera… yg nie adalah melalui pengalaman aku sendiri, sbb aku tak jumpa dlm blog yg memperkatakan ttg metering over expose nie..

ok, syarat2 utama utk mendpt MW yg terbaik… pastikan langit tanpa awan, dan bintang boleh dilihat dgn mata kasar… kemudian tmpt nk shoot tu perlulah gelap gelita… tujuannya utk lari dr light polution dr kwsn bandar krn ia boleh sedikit menjejaskan gmbr.. mcm yg gmbr aku shoot nie, mmg ternyata light polutionnya…

sebaik2nya kalau kita dpt tukar kekurangan itu, menjadi satu kelebihan… cuba bayangan light polution dr kejauhan di ufuk, dgn ada sedikit silhouette pokok2 nyior, atau masjid, atau apa2 ja, mungkin dpt menambah seri pd gmbr tersebut…

utk stage pertama dan juga percubaan pertama nie, aku just fokuskan kpd gmbr MW semata2, utk buktikan kat diri aku yg MW nie mmg ada di tmpt kita.. mungkin next stage kena plan utk letakkan elemen photography spt meletakkan foreground yg lebih menarik atau meng’apply’ teknik photography yg lain spt leading line, framing dsbnya… pelan2 la kita kayuh kan… hehe…

gmbr2 yg dr kamera, takda la spt ni… kena edit juga, kasi naik kaler, contrast, tambah ‘rencah2’ tu sikit, ‘rencah’ nie sikit, baru le dpt mcm gmbr2 nie… bab editing nie, terpulang kpd selera masing2…

sememangnya benar kata seorang kenalan “langit utk dikongsi bersama”… lps dpt MW nie, aku yakin ada photog lain, diseberang dunia juga dpt merakamkan keindahan langit di waktu mlm… dan berharap aku pulak dpt shoot di mlm yg lain…

2 Comments

Filed under Fotofolio

Moon rise

Akhirnya, dpt juga gmbr bulan spt yg dah lama aku visualize kan… berbulan2 juga tunggu moment 2-3 minit nie…

tapi yg lagi best, bila ada org putih dr New Zealand pon shoot konsep yg hampir sama.. cuma dia shoot video…

dia shoot 28hb Jan 2013, aku plak shoot 29hb Jan 2013 dr tingkat 30 apartment rumah aku…

Depa upload ke youtube pd 30hb Jan, dan aku cuma tau ada video nie pd 5hb Feb 2013… satgi ada kata aku copy konsep depa plak.. hahaha…

apa2 pon, aku nk tekankan kat sini bahawa visualization tu penting.. samada visualize dlm kepala, atau pon visualize atas kertas… gmbr mcm mana kita nak, kemudian usaha utk dptkan seberapa hampir gmbr yg mcm kita visualize tu..

try le, kalau dpt gmbr yg kita visualize tu, confirm hati berbunga2 punya laa.. hehehe…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS8

Permatang Damar Laut, Pulau Pinang

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS7

Permatang Damar Laut, Pulau Pinang

Leave a comment

Filed under Fotofolio