Tag Archives: Penyu

Island Safari pt1: Landscape

Salah satu dr wishlist aku, yg akhirnya dpt direalisikan..
shoot Bajau Laut, atau Sea Gypsy atau Palaoh…

Part 1 nie gmbr2 pemandangan shj… seblm org ckp, baik aku mengaku siap2.. aku nie mmg tak terror amik gmbr2 landscape… landscape bukanlah minat aku sgt…


Sunset di Pulau Mabul


Dive centre di Pulau Mabul.. air mmg sgt jernih.. mlm tu nmpk penyu berenang di kawasan chalet..


Rumah Palaoh di atas air, Pulau Maiga… berbekalkan pelita sj… takda tv, takda astro, takda radio…


Sunrise di Pulau Maiga…


Lagi sunrise di Pulau Maiga… dlm edisi 3 stop HDR…


Salah satu pemandangan di Pulau Maiga… diseberang sana yg berbukit tu adalah Pulau Bodgaya…


Sunset dari Pulau Bodgaya… di sini ada perkampungan air org2 Palaoh…


Bintang2 di malam hari di Pulau Maiga… sayangnya bukan musim milky way…


Dua2 gmbr nie diambil dr puncak bukit di Pulau Bohey Dulang… mendaki ke puncak ambik masa dlm 40-50 minit ikut stamina seseorang… jln mendaki agak mencabar, tambah mencabar bila mendaki tu hanya pakai selipar… terbaikk laaa…

Gmbr atas tu, yg ada nmpk bumbung merah tu, adalah jeti tmpt bot berhenti… air kaler biru gelap tu, tak tau la berapa dlm… yg hijau tu nmpk mcm best utk snorkeling, tapi hakikatnya, bnyk landak laut dan ular laut… hasrat snorkeling terbantut…

ok, nnti sambung part 2… human interest/portraiture… 🙂

Advertisements

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Penyu

Nak shoot penyu dlm air.. nak kena menyelam dulu.. nak menyelam, kena belajar diving dulu, amik lesen.. bnyk keja…
tapi sib baik la ada pusat konservasi dan penerangan penyu di Segari… takyah menyelam nak tgk penyu, sbb semua penyu duk dlm kolam….

Kalau yg tak tau, pusat nie terletak di Segari, jln menghala ke Lumut, tak jauh dr Pantai Remis.. agak jauh masuk ke dlm dr jln besar…

Di pusat tu, terdapat tempat penetasan, yg mana telur2 penyu tu masih laie di dalam pasir… dan juga beberapa kolam penyu mengikut umor, dr yg kecik, sampai le yg besar…

Tmpt penetasan dan kolam penyu kecil nie berpagar, tak bole masuk… cuma bole tgk dr luar jaa.. kalau tak, mmg penyu hat kecik nie ada atas tangan aku le… 🙂

Selain penyu, ada juga tungtung dan kura-kura… mungkin sebagai penambah seri pusat nie kot…

secara seriusnya, penyu2 nie laie cantik bila tgk real, tak mcm dlm gmbr nie…
Akhir skali, model Pusat Konservasi & Penerangan Penyu…

Leave a comment

Filed under Fotofolio