Tag Archives: Perak

Zoo Tepen

Bg yg tak tau, “Tepen” adalah Taiping ikut mulut org Taiping…

Baru nie pi Zoo Tepen, sbb nk bwk anak yg kecik tu, si Hana, yg tak penah tgk haiwan secara live lg.. dia tgk kat tv dgn buku ja…

bila kat kaunter tiket masuk tu, agak terkejut juga…

tapi masih mampu cover macho… mana taknya terkejut, harga masuk zoo dah naik… skang harga RM16 utk dewasa, RM8 utk kanak2… paling last aku pi zoo dulu, harga tak lebih RM10, rasa2nya 3-4 thn lps kot…

tapi tak kata la kalau harga naik pon… staff2 zoo pon minum air taruk gula… kat rumah pon ada Astro yg baru tambah rega RM2… depa mai keja pon kena isi petrol… insuran kenderaan pon dah meningkat… jadi logik la harga tiket pon naik… jgn ngeluh2.. redho sj…

walaupon berat tgn nk membayar, tapi bila pikir keseronokan anak2, dan pikir staff2 zoo dan depa punya anak2 yg nak makan, bayar jugak la total RM48…

Bila masuk dlm tu, agak terkilan sbb binatang tak bnyk… ada kandang kosong ja.. tapi tak tau la kalau binatang tu menyorok… ada kandang yg cermin plak, duk nmpk reflection ja, binatang dlm tu tak nmpk… camna la org yg design kandang tu…

boring tak nmpk binatang, sampai tertido…

Gmbr2 binatang…


menguap ke, mengaum..?


lighting dan contrast yg lawa (pd aku le..)

Yg paling best pi zoo kali nie, bila dpt shoot gmbr harimau bermain2… yg pi seblm2 nie, depa duk tido ja, nk amik gmbr apa kan..?

Dpt juga bg makan kat zirafah secara dekat dan illegal… illegal sbb bg makan daun yg staff zoo sediakan, taknak mkn plak si zirafah tu… bila petik daun lain kat tepi kandang tu, baru nk mkn… kalau sakit perut, nasik ko la zirafah…

Kandang gajah tgh renovate, dpt tgk gajah dr jauh jaa…

Blk rumah, adik aku kata, kalau tunjuk ic yg alamat kat Tepen, boleh dpt diskaun tiket masuk, RM13 sj… cisss, dah rugi RM6… boleh makan cendol tu…

kesimpulan pi zoo, dlm keseronokan, ada yg tak seronok…

Tapi bila tgk muka mcm kat bawah nie, rasa puas ati ja…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Bila dunia tiada masalah…


Masalah.. sesiapa2 pon ada merasainya… tak kira kecik ke dewasa ke, tua muda ke, laki pompuan ke.. cuma tingkatan masalah tu berbeza2 antara setiap org…

Masalah org dewasa mmg bnyk… dr sekecil2, hinggalah sebesar2 masalah… ada masalah rumahtangga, masalah tmpt kerja, masalah kewangan, masalah politik, masalah kesihatan dll…

Kanak2 pon ada masalah juga… tapi masalah depa lebih ringan di pandangan mata kita, tapi berat bg depa… masalah kena buat homework.. masalah tak boleh kuor bermain… masalah tak cukup duit nak beli ais kacang… masalah tayar beskal pancit… masalah kasut bola terkoyak.. masalah mak asyik suruh pi kedai dll…

tapi bagi kanak2, walaupon depa ada masalah2 tadi, bila part enjoy, depa enjoy habis2an… abis lupa terus masalah2 tadi…

Si Seluar Kuning

Si seluar kuning nie, adalah yg paling kecik dan aktif dlm kumpulan nie.. mungkin disbbkan tu, dia sering jadi buruan… ditangkap, dibaling, ditangkap lagi, dibaling lagi, dikejar dan sebagainya…

“Tangkapppp..!!”

“Balinggg..!!”

“woitt.. budak nie lagi.. tangkapppp..!!”

“Balinggg…!!”

“Dah.. dah.. takmau dah..”

sekurang2nya, si seluar kuning pasti akan teringat kenangan dan nostalgia nie apabila dia dewasa nnti…

**lokasi di Batu Kurau, Perak

1 Comment

Filed under Fotofolio

LS6

Kuala Kurau, Perak

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS5

Ban Pecah, Tanjung Piandang, Perak

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS1

Mula menceburi bidang landscape berfilter.. haha..

Bukit Jana, Kamunting, Perak

2 Comments

Filed under Fotofolio

Labu Sayung

Dulu, aku penah gaks shoot org buat labu sayung di Kuale Kangso, tapi idak secara detail… kali nie aku repeat lain utk shoot detail sikit…… kononnya… šŸ™‚

Sayung adalah nama satu kawasan bersebelahan Kuale Kangso, diseberang sungei Perak… dr dulu laie di tmpt tu bnyk perusahaan buat labu, sbb tu le gamaknye terlekat nama labu sayung…

Pembuatan labu nie ada dua jenis… yg pertama jenis tradisional, atau kaedah ‘throwing’ ikut kata depa… kaedah kedua adalah lebih moden dgn menggunakan acuan…

Penggunaan acuan lebih mudah, dan dpt menghasilkan kuatiti labu dgn lebih bnyk dlm masa yg singkat…

Tanah diuli dgn mesin..

kemudian dituang ke dlm acuan2 yg pelbagai bentuk…

Bila tanah tu dah keras dlm acuan tu, baru le dikuorkan, dan di ‘trim’ utk membuang serpihan,

digilap supaya berkilat… dulu depa guna batu sungai, tapi skang nie, ngan ‘lighter’ rokok pon bole..

kemudian di cat,

dan akhir skali dibuat corak… part nie le yg kena ada ‘kesenian’ sikit…

Kemudian baru dibakar dlm ketuhar elektrik… kalau dulu dibakar dgn kayu api…

Berbeza dgn kaedah ‘throwing’, tanah akan diuli mcm buat tepung roti canai…

kemudian diletak di atas mesin pemutar…

lps tu baru le labu akan dibentuk dgn tangan, mengikut kreativiti dan idea si pembuat…

Skang nie, dah tak ramai yg buat labu menggunakan kaedah ‘throwing’, disbbkan kaedah tu memerlukan masa yg panjang dan kudrat yg lebih…

Akak Marjenah nie antara2 yg masih buat labu dgn kaedah ‘throwing’… kalau tak silap dah 20 thn lebih pengalaman dia.. dan turun temurun katanya…

apa yg aku cite kat atas, adalah fakta yg aku ingat dan terdengar sambil2 shoot gmbr… ia hanya fakta umum dan tak ‘detail’… mungkin ada fakta yg tak betul disbbkan salah dgr…

Oleh itu, kalau nak tau lebih lanjut, bole terus pergi ke Sayung, tanya dan lihat sendiri…
boleh contact mereka spt di bawah :
Teknik acuan : Win Kraf – Win 0125615581
Teknik throwing : Zan Labu – Marjenah Sulaiman 0125574200

Tapi aku rekomenkan akak Marjenah.. sbb maklumat dia mmg lengkap…

Apa2 pon, aku cukup rasa bertuah sbb dpt merakamkan salah satu warisan turun temurun antara pembuatan labu di negara kita.

Terima kasih kpd kawan lama, Zulfa, yg telah mengaturkan semuanya.

2 Comments

Filed under Fotofolio

Kilang arang revisit

Yep.. skali laie aku pi ke kilang arang di Kuala Sepetang… kiranya, dlm sebulan nie dah 2 kali ke tempat tu… cuma kali nie, aku ikut krew dr Reuters, iaitu Zainal Halim, sorang wartawan dan sorang videoman…

Lebih kurang kul 7.40, kami dah sampai kat kilang tu sbb nak kejar lighting pagi… dan mmg tak dinafikan, lighting mmg cantik… tapi, kalau lighting dah cantik pon, yg amik gambar tak reti… jadik le mcm kat bawah nie… nie kira gmbr ‘cantik’ aku le…

Tujuan utama aku outing kali nie adalah nak capture gmbr potrait pekerja2 kat situ… yelah, muka2 yg menyimpan banyak suka duka bekerja katĀ kilang tu… tapi tujuan aku tak kesampaian sgt… nie je yg ada…


Budak nie sedang menunggu emaknya selesai kerja mengeluarkan arang.

Nie pulak… antara gmbr yg sempat aku snap, iaituĀ cara2 seorang photographer tahap world bekerja… dr mula sampai, Zainal terus dokĀ snap gmbr…

Dlm kul 10 tu, kami dah berenti amik gmbr… lighting pon dah kurang cantik… dan masa tu pulak, pekerja kilang merangkap jurupandu kami, Arshad, bagitau ada bot nak kuor pi amik kayu bakau kat tempat pembalakan… dia kata kalau nak ikut bole… dan peluang keemasan camnie, takkan nak lepas gitu je kan..?? kami pon setuju nak ikut…

Sementara bot nak bertolak pukul 11, kami sempat pi makan mee udang Mak Teh yg kuor di Majalah 3 dulu… boleh kata semua terkejut tgk udang dia… dlm pinggan tu ada 10 ekor udang besar… kena angkat udang.. baru nampak mee… mmm…. sori la tada gmbr.. kang ada yg dok telan air liur ja kang…

Kul 11 lebih, bot pon mula bertolak ke tapak pembalakan kayu bakau…

Dah lebih sejam berada dlm bot tu… dikala masing2 melayan kebosanan sambil2 bermandikan mentari mcm org putih, disbbkan bot yg tada bumbung tu… tiba2 Arshad memberitahu sesuatu, dan bot terus berhenti di tengah2 kuala sungai…
“dolphin..??” biar betul Arshad nie…

“Dolphin..??” aku bertanya skali laie utk kepastian… belum pun aku dpt jawapan… 4-5 ekor dolphin dah bermain2 di air berdekatan dgn bot, sehingga menampakkan sirip dibelakangnya…

Semua yg dok layan boring tadi.. dah mula ‘menembak’ balik… mula2 dolphin berenang jauh juga… tapi lama kelamaan depa menghampiri dan mengikuti pergerakan bot… sebijik mcm dlm tv tu… untung aku dpt tgk ‘live’…

nie je gmbr dolphin yg ok dr kamera aku… air keruh, tak nampak dolphin tu nak muncul dr mana.. tetiba ja muncul dr air, sbb tu banyak dpt gmbr ekor jaa….

Dan tak lama lps tu, dolphin tu pon menghilangkan diri…

Bila dah sampai kat kawasan pembalakan tu… bot pulak tak boleh masuk sungai kecik sbb air belum pasang… tapi depa cuba gaks masuk.. dan beberapa kali juga la terkandas serta tersangkut… maka, terpaksa le menunggu beberapa ketika seblm akhirnya, sampai juga kat tempat pemotongan pokok…

Kat situ, semua pekerja indon… jgn tanya status depa apa.. dan depa nie mmg jarang kuor ke darat… hidup dlm hutan bakau tu… ada pondok tempat berteduh jaa… air bersih dan barang2 makanan, dibawa oleh bot tetiap hari…


Bekas roda kereta sorong yg membawa kayu, jelas kelihatan di atas papan… menandakan betapa beratnya setiap kali hantaran kayu ke jeti…

Kami kemudiannya naik bot semula utk ke tempat lain… tempat utk memasukkan bakau ke dlm bot…

Bila dah selesai memasukkan bakau ke dlm bot, kami pon terus menuju balik ke kilang arang… dlm perjalanan tu, hujan turun dgn lebat… nasib baik la ada tempat berteduh dlm bot tu… walaupon kecik.. terpaksa la kongsi ramai2… akhirnya, driver bot yg terpaksa duduk kat luar dlm hujan…


muka bengang + boring terpaksa duduk luar…

Lebih kurang kul 5 ptg, kami sampai semula di kilang arang… dan pekerja2 tu terus memunggah kuor bakau tadi dr bot ke jeti… gitu le rutin keja depa tetiap hari…

Mcm yg aku cakap kat kawan aku yg ikut serta dlm rombongan nie… kita rasa pelik dan hairan mcm mana depa bole kerja berat.. angkat kayu… dan kerja yg kotor… dgn habuk dan panas…
dan aku rasa… depa tu pon akan hairan mcm mana kita bole keja dlm opis, duduk mengadap komputer dr kul 8 pagi hingga 5 ptg…

inilah 2 dunia yg berbeza… dan inilah kehidupan…

**sy bnyk menerima pertanyaan ttg kilang arang nie dan contact number.. maaf, sy dah terdelete contact number.. dan bole sj terus ke kilang arang tu tanpa membuat appointment dgn pihak pengurusan…

17 Comments

Filed under Fotofolio