Tag Archives: pinang

Cerapan Hilal

Pusat falak Sheikh Tahir terletak di Pantai Acheh Balik Pulau, merupakan antara di beberapa pusat falak utk melihat anak bulan, samada utk menentukan tarikh puasa, hari raya aidilfitri atau pun hari raya aidiladha..

Saban thn, aku tunggu ja pengumuman oleh Majlis Raja2 di tv… tapi kali nie, kawan2 ajak pi tgk sendiri org teropong anak bulan…

Walaupun cuaca baik pada hari melihat anak bulan, tetapi keadaan berawan tebal, menyukarkan utk lihat matahari, apatah lagi nk nampak anak bulan…

Pemandangan di bahagian paling atas pusat falak…

Nie antara teropong2 yg digunakan utk melihat anak bulan…

ramai juga yg hadir utk melihat anak bulan nie… selama nie aku duk ingat, hanya org2 tertentu ja yg boleh pi tgk… rupanya org ramai pon boleh juga join…

masa kat sana, jumpa sorang ustaz yg kira otai jugak la bab astronomi… bnyk ilmu2 baru yg dia share… dr mcm mana bulan dilahirkan, usia anak bulan, tebal nipis anak bulan, kedudukan anak bulan dan mcm2 lagi le.. sampaikan aku rasa mcm budak baru masuk skolah…

kalau ilmu yg ustaz tu ada pon dah kira hebat, tu baru sebahagian kecik je dr ilmu2 yg Tuhan bagi kat kita..

bayangkanlah ilmu Dia… subhanallah…

Advertisements

1 Comment

Filed under Fotofolio

Super Full Moon

Tah berapa kali dah aku dgr fenomena super full moon nie… dah penah gaks shoot pon seblm nie… tapi, biasa2 ja la, shoot dr rumah…

tapi kali nie, sejak kenal 2-3 org kwn baru yg ‘kaki’ astronomi… depa ajak shoot kat atas Bukit Bendera (Penang Hill)… menarik gak idea tu, kan..? 🙂

super full moon kali nie, berlaku dikala M’sia dilanda jerebu… walaupon waktu tu jerebu di Pulau Pinang tak le seteruk di selatan, tapi tempias jerebu tu tetap ada…

mmg dr awal dah tau yg takkan dpt tgk super full moon terbit di ufuk.. tapi peluang utk pengalaman baru takleh dilepaskan begitu saja…

sempat shoot pemandangan Georgetown pada waktu mlm… cantik juga.. kalau tada jerebu, mesti lagi cantik…


Cahaya bulan terpantul di selat antara Georgetown dan Butterworth..


Super full moon yg dah tinggi di atas Pulau Pinang… filter biru gradient digunakan dlm gmbr nie…


pucuk tumbuhan berlatarbelakangkan super full moon…


gmbr ini telah dimanipulate utk kegunaan sendiri… gmbr seperti inilah yg ingin dirakam.. tapi apakan daya…

lps nie rasanya nak shoot sunrise dr Bukit Bendera pulak le…

2 Comments

Filed under Fotofolio

LS8

Permatang Damar Laut, Pulau Pinang

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS7

Permatang Damar Laut, Pulau Pinang

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Cari kepah dan pasar bisik

Baru2 nie terbaca dlm paper tentang pesta mencari kepah di Kuala Muda… Tajuk dia best “Berkubang dlm selut”.. aku pon dok bayang la org ramai cari kepah dlm selut…

Maka, ari ahad tu, aku pon bwk famili pi Kuala Muda utk tgk dgn mata sendiri…

Sampai2 tu, mmg betoi laa… orang agak ramai dok kat tgh laut, sedang mencari kepah.. time tu air surut, sampai ke tgh laut pon baru takat pinggang jaa…

Pulau pasir tu jauh juga dr pantai… jln kaki ke ‘pulau’ tu, air takat betis…

Bila air pasang, ‘pulau’ tu pon hilang ditelan air laut…

Antara gmbr2 org mencari kepah…

siri anak dgn mak…

Siri bawak balik hasil..

“Berat nie makk…”


Berlatarbelakangkan Tanjung Bungah dan Batu Feringgi..


Aquarius..??


Hasil dr professional..

Tapi mmg aku tak nmpk selut langsung… salah paper m’sia ke, atau aku salah tempat..?

Dah alang2 dekat tu, aku terus ke jeti tmpt nelayan daratkan hasil tangkapan laut… kat situ mmg terkenal sebagai pasar bisik…

Apa yg depa bisikkan..?? sebenarnya depa bisik harga tawaran utk beli hasil tangkapan yg nelayan letak kat situ… kira mcm membida le, kalau harga kita tertinggi di antara semua yg berbisik, kira hasil tangkapan tu kita le yg punya…

ramai yg duk bisik2 tu adalah para pemborong… kalau kita pi takyah la nak bisik, sbb kuantitinya bukan tahap muat peti air rumah kita…


yang nie terjual dgn harga RM95… harga tak termasuk plastik air tu…

Berbalik kpd cite cari kepah tadi, Irfan ngan Ifty dpt la lebih kurang 12 ekor kepah… disebabkan takmau kepah2 tu berpisah adik beradik, maka ditambahlah sedara mara terdekat, jadi le 4 kilo lebih…. mmmm….

5 Comments

Filed under Fotofolio

Transit planet Zuhrah 2012

Cerita lama, baru nak upload.

Aku bukan gemar sgt bab-bab astronomi nie… aku tak penah amik peduli pon kalau ada gerhana matahari atau bulan… bulan penuh (full moon) pon aku shoot 3-4 kali jaa… ada sesetengah org tu, shoot bulan penuh tetiap bulan… bg aku yg tada ilmu nie, bulan tu sama ja kot tetiap bulan.. kecuali datang bulan… hat tu mmg lain.. hahaha…

6hb Jun 2012 ada la peristiwa yg dikhabarkan berlaku hanya sekali dlm seabad… transit planet Zuhrah yg melintasi matahari… bunyi mcm best, tapi aku tetap tak amik pot pon…

bila tau yg tarikh tu aku cuti, dan ada plak USM organize event tu, ditambah plak ngan cuti skolah, maka aku pon bwk le anak2 ke USM Penang…

Gini le rupanya transit zuhrah tu… bg aku, tak ubah mcm sensor kamera kena dust ja… zuhrah hat titik itam besar sikit tu… yg bulat besar tu adalah matahari, kalau tu pon tak tau..

Gmbr nie dishoot menggunakan teleskop yg disediakan oleh pihak USM…

Ini pulak, gmbr transit zuhrah yg dipancarkan secara langsung dr Hawaii…

Transit nie akan berlaku lagi pd thn 2117… Insya-Allah, sapa yg umo panjang tu, jgn lepaskan peluang ek…

Selain tgk transit tu, ada juga event lain kat dpn muzium dan galeri Tuanku Fauziah…

dah bwk anak2… bnyk masa abis kat tmpt belon…


Reflection muzium dan galeri Tuanku Fauziah

ada tajuk utk gmbr nie, tapi tak bape sesuai utk siaran… 🙂


kepala belon.. yg nyata, bukan Man Belon..

Bagi aku, bagus juga pihak USM anjurkan program spt nie, sekurang2nya boleh menambah minat kpd org awam terhadap astronomi secara khususnya, dan mendekatkan org ramai dgn USM secara amnya…

Leave a comment

Filed under Fotofolio