Tag Archives: pulau

Island Safari pt2 : Human Interest

Terdpt 5 pulau dlm trip island safari nie… Gusungan, Mabul, Maiga, Bodgaya dan Bohey Dulang…

Pulau Gusungan…
Otw ke Mabul, singgah kejab ja kat pulau nie… pulau tu kecik ja, ada lebih kurang 3-4 batang pokok, dan lebih kurang 10 buah rumah sj…


Tengah menyusu anak…


bedak sejuk… identiti wanita Palaoh…


Mak yg menyusu anak tadi… menerima ole2 dr tanah besar…

Pulau Mabul…
mlm pertama di pulau Mabul, terkena tempias ribut dr Pilipina… bergoyang chalet atas air yg kita org duduk…


Awan mendung bawak hujan…


atok nie masak air guna kayu api… rasanya gmbr nie aku sorang ja yg ada… sbb photog2 lain tak bangun tido lg.. hihi..


Terpengaruh dgn org yg suka tunjuk jari 1…


Cucu ngan atok… atok depa bukak kedai jual cenderamata…


rambut kaler semulajadi.. tak payah nk pi saloon…


mcm comel jee… mcm comel jee…


my favorite… manis je senyuman dia…

Pulau Maiga…
Terletak di utara Semporna… berjiran dgn pulau Bodgaya dan beberapa pulau lain.. dr pulau nie, boleh nmpk bukit bukau di kwsn Lahat Datu…


Pulau nie takda sekolah.. budak2 nie main dr pagi sampai ptg..


budak darat blk rmh naik beskal atau motor.. depa blk rumah naik sampan…


lagi bedak sejuk dlm versi hitam putih…


jelingan marah, sbb amik gmbr depa tgh basuh baju…


main.. main jugak… adik tetap kena jaga…


bedak sejuk lagiii..

Pulau Bodgaya…
Kat sini terletak perkampungan air Bajau Laut…

Kayuh blk rumah… depa guna jam matahari.. hihi..


bedak sejuk dan lendir dr hidung…


taman permainan depa…


Atok dan cucu.. si cucu menangis sbb dia tak dpt gula2…


maximun load, sorang terpaksa berkorban…


tak payah life jacket pon…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Island Safari pt1: Landscape

Salah satu dr wishlist aku, yg akhirnya dpt direalisikan..
shoot Bajau Laut, atau Sea Gypsy atau Palaoh…

Part 1 nie gmbr2 pemandangan shj… seblm org ckp, baik aku mengaku siap2.. aku nie mmg tak terror amik gmbr2 landscape… landscape bukanlah minat aku sgt…


Sunset di Pulau Mabul


Dive centre di Pulau Mabul.. air mmg sgt jernih.. mlm tu nmpk penyu berenang di kawasan chalet..


Rumah Palaoh di atas air, Pulau Maiga… berbekalkan pelita sj… takda tv, takda astro, takda radio…


Sunrise di Pulau Maiga…


Lagi sunrise di Pulau Maiga… dlm edisi 3 stop HDR…


Salah satu pemandangan di Pulau Maiga… diseberang sana yg berbukit tu adalah Pulau Bodgaya…


Sunset dari Pulau Bodgaya… di sini ada perkampungan air org2 Palaoh…


Bintang2 di malam hari di Pulau Maiga… sayangnya bukan musim milky way…


Dua2 gmbr nie diambil dr puncak bukit di Pulau Bohey Dulang… mendaki ke puncak ambik masa dlm 40-50 minit ikut stamina seseorang… jln mendaki agak mencabar, tambah mencabar bila mendaki tu hanya pakai selipar… terbaikk laaa…

Gmbr atas tu, yg ada nmpk bumbung merah tu, adalah jeti tmpt bot berhenti… air kaler biru gelap tu, tak tau la berapa dlm… yg hijau tu nmpk mcm best utk snorkeling, tapi hakikatnya, bnyk landak laut dan ular laut… hasrat snorkeling terbantut…

ok, nnti sambung part 2… human interest/portraiture… 🙂

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Cerapan Hilal

Pusat falak Sheikh Tahir terletak di Pantai Acheh Balik Pulau, merupakan antara di beberapa pusat falak utk melihat anak bulan, samada utk menentukan tarikh puasa, hari raya aidilfitri atau pun hari raya aidiladha..

Saban thn, aku tunggu ja pengumuman oleh Majlis Raja2 di tv… tapi kali nie, kawan2 ajak pi tgk sendiri org teropong anak bulan…

Walaupun cuaca baik pada hari melihat anak bulan, tetapi keadaan berawan tebal, menyukarkan utk lihat matahari, apatah lagi nk nampak anak bulan…

Pemandangan di bahagian paling atas pusat falak…

Nie antara teropong2 yg digunakan utk melihat anak bulan…

ramai juga yg hadir utk melihat anak bulan nie… selama nie aku duk ingat, hanya org2 tertentu ja yg boleh pi tgk… rupanya org ramai pon boleh juga join…

masa kat sana, jumpa sorang ustaz yg kira otai jugak la bab astronomi… bnyk ilmu2 baru yg dia share… dr mcm mana bulan dilahirkan, usia anak bulan, tebal nipis anak bulan, kedudukan anak bulan dan mcm2 lagi le.. sampaikan aku rasa mcm budak baru masuk skolah…

kalau ilmu yg ustaz tu ada pon dah kira hebat, tu baru sebahagian kecik je dr ilmu2 yg Tuhan bagi kat kita..

bayangkanlah ilmu Dia… subhanallah…

1 Comment

Filed under Fotofolio

Super Full Moon

Tah berapa kali dah aku dgr fenomena super full moon nie… dah penah gaks shoot pon seblm nie… tapi, biasa2 ja la, shoot dr rumah…

tapi kali nie, sejak kenal 2-3 org kwn baru yg ‘kaki’ astronomi… depa ajak shoot kat atas Bukit Bendera (Penang Hill)… menarik gak idea tu, kan..? 🙂

super full moon kali nie, berlaku dikala M’sia dilanda jerebu… walaupon waktu tu jerebu di Pulau Pinang tak le seteruk di selatan, tapi tempias jerebu tu tetap ada…

mmg dr awal dah tau yg takkan dpt tgk super full moon terbit di ufuk.. tapi peluang utk pengalaman baru takleh dilepaskan begitu saja…

sempat shoot pemandangan Georgetown pada waktu mlm… cantik juga.. kalau tada jerebu, mesti lagi cantik…


Cahaya bulan terpantul di selat antara Georgetown dan Butterworth..


Super full moon yg dah tinggi di atas Pulau Pinang… filter biru gradient digunakan dlm gmbr nie…


pucuk tumbuhan berlatarbelakangkan super full moon…


gmbr ini telah dimanipulate utk kegunaan sendiri… gmbr seperti inilah yg ingin dirakam.. tapi apakan daya…

lps nie rasanya nak shoot sunrise dr Bukit Bendera pulak le…

2 Comments

Filed under Fotofolio

LS8

Permatang Damar Laut, Pulau Pinang

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS7

Permatang Damar Laut, Pulau Pinang

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Cari kepah dan pasar bisik

Baru2 nie terbaca dlm paper tentang pesta mencari kepah di Kuala Muda… Tajuk dia best “Berkubang dlm selut”.. aku pon dok bayang la org ramai cari kepah dlm selut…

Maka, ari ahad tu, aku pon bwk famili pi Kuala Muda utk tgk dgn mata sendiri…

Sampai2 tu, mmg betoi laa… orang agak ramai dok kat tgh laut, sedang mencari kepah.. time tu air surut, sampai ke tgh laut pon baru takat pinggang jaa…

Pulau pasir tu jauh juga dr pantai… jln kaki ke ‘pulau’ tu, air takat betis…

Bila air pasang, ‘pulau’ tu pon hilang ditelan air laut…

Antara gmbr2 org mencari kepah…

siri anak dgn mak…

Siri bawak balik hasil..

“Berat nie makk…”


Berlatarbelakangkan Tanjung Bungah dan Batu Feringgi..


Aquarius..??


Hasil dr professional..

Tapi mmg aku tak nmpk selut langsung… salah paper m’sia ke, atau aku salah tempat..?

Dah alang2 dekat tu, aku terus ke jeti tmpt nelayan daratkan hasil tangkapan laut… kat situ mmg terkenal sebagai pasar bisik…

Apa yg depa bisikkan..?? sebenarnya depa bisik harga tawaran utk beli hasil tangkapan yg nelayan letak kat situ… kira mcm membida le, kalau harga kita tertinggi di antara semua yg berbisik, kira hasil tangkapan tu kita le yg punya…

ramai yg duk bisik2 tu adalah para pemborong… kalau kita pi takyah la nak bisik, sbb kuantitinya bukan tahap muat peti air rumah kita…


yang nie terjual dgn harga RM95… harga tak termasuk plastik air tu…

Berbalik kpd cite cari kepah tadi, Irfan ngan Ifty dpt la lebih kurang 12 ekor kepah… disebabkan takmau kepah2 tu berpisah adik beradik, maka ditambahlah sedara mara terdekat, jadi le 4 kilo lebih…. mmmm….

5 Comments

Filed under Fotofolio