Tag Archives: Taiping

Zoo Tepen

Bg yg tak tau, “Tepen” adalah Taiping ikut mulut org Taiping…

Baru nie pi Zoo Tepen, sbb nk bwk anak yg kecik tu, si Hana, yg tak penah tgk haiwan secara live lg.. dia tgk kat tv dgn buku ja…

bila kat kaunter tiket masuk tu, agak terkejut juga…

tapi masih mampu cover macho… mana taknya terkejut, harga masuk zoo dah naik… skang harga RM16 utk dewasa, RM8 utk kanak2… paling last aku pi zoo dulu, harga tak lebih RM10, rasa2nya 3-4 thn lps kot…

tapi tak kata la kalau harga naik pon… staff2 zoo pon minum air taruk gula… kat rumah pon ada Astro yg baru tambah rega RM2… depa mai keja pon kena isi petrol… insuran kenderaan pon dah meningkat… jadi logik la harga tiket pon naik… jgn ngeluh2.. redho sj…

walaupon berat tgn nk membayar, tapi bila pikir keseronokan anak2, dan pikir staff2 zoo dan depa punya anak2 yg nak makan, bayar jugak la total RM48…

Bila masuk dlm tu, agak terkilan sbb binatang tak bnyk… ada kandang kosong ja.. tapi tak tau la kalau binatang tu menyorok… ada kandang yg cermin plak, duk nmpk reflection ja, binatang dlm tu tak nmpk… camna la org yg design kandang tu…

boring tak nmpk binatang, sampai tertido…

Gmbr2 binatang…


menguap ke, mengaum..?


lighting dan contrast yg lawa (pd aku le..)

Yg paling best pi zoo kali nie, bila dpt shoot gmbr harimau bermain2… yg pi seblm2 nie, depa duk tido ja, nk amik gmbr apa kan..?

Dpt juga bg makan kat zirafah secara dekat dan illegal… illegal sbb bg makan daun yg staff zoo sediakan, taknak mkn plak si zirafah tu… bila petik daun lain kat tepi kandang tu, baru nk mkn… kalau sakit perut, nasik ko la zirafah…

Kandang gajah tgh renovate, dpt tgk gajah dr jauh jaa…

Blk rumah, adik aku kata, kalau tunjuk ic yg alamat kat Tepen, boleh dpt diskaun tiket masuk, RM13 sj… cisss, dah rugi RM6… boleh makan cendol tu…

kesimpulan pi zoo, dlm keseronokan, ada yg tak seronok…

Tapi bila tgk muka mcm kat bawah nie, rasa puas ati ja…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Bila dunia tiada masalah…


Masalah.. sesiapa2 pon ada merasainya… tak kira kecik ke dewasa ke, tua muda ke, laki pompuan ke.. cuma tingkatan masalah tu berbeza2 antara setiap org…

Masalah org dewasa mmg bnyk… dr sekecil2, hinggalah sebesar2 masalah… ada masalah rumahtangga, masalah tmpt kerja, masalah kewangan, masalah politik, masalah kesihatan dll…

Kanak2 pon ada masalah juga… tapi masalah depa lebih ringan di pandangan mata kita, tapi berat bg depa… masalah kena buat homework.. masalah tak boleh kuor bermain… masalah tak cukup duit nak beli ais kacang… masalah tayar beskal pancit… masalah kasut bola terkoyak.. masalah mak asyik suruh pi kedai dll…

tapi bagi kanak2, walaupon depa ada masalah2 tadi, bila part enjoy, depa enjoy habis2an… abis lupa terus masalah2 tadi…

Si Seluar Kuning

Si seluar kuning nie, adalah yg paling kecik dan aktif dlm kumpulan nie.. mungkin disbbkan tu, dia sering jadi buruan… ditangkap, dibaling, ditangkap lagi, dibaling lagi, dikejar dan sebagainya…

“Tangkapppp..!!”

“Balinggg..!!”

“woitt.. budak nie lagi.. tangkapppp..!!”

“Balinggg…!!”

“Dah.. dah.. takmau dah..”

sekurang2nya, si seluar kuning pasti akan teringat kenangan dan nostalgia nie apabila dia dewasa nnti…

**lokasi di Batu Kurau, Perak

1 Comment

Filed under Fotofolio

LS4

Bukit Jana, Kamunting, Perak

Leave a comment

Filed under Fotofolio

LS3

Bukit Jana, Kamunting, Perak

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Cuci kubur

thn lps shoot event nie kat Tpg… kat Penang dah mark 1 tmpt yg yg kira menarik juga… perkuburan berlatarbelakangkan patung tinggi yg kat kuil Kek Lok Si… mmg dok plan nak shoot kat situ la thn nie…

Tapi apakan daya, tarikh cuci kubur tu jatuh pd ari Rabu… tak dpt la nak shoot sbb keja… ari Sabtu, pergi juga tgk kot2 ada laie yg dok mai cuci… dpt nie saja…

“hellooo taiko… how are down there..?”

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Cuci kubur

Qing Ming (atau cheng beng dlm bahasa Hokkien), merujuk kpd perayaan membersihkan kubur.

Kebiasaannya, perayaan nie jatuh pada 5hb April setiap tahun, di mana masyarakat cina akan pulang ke kampung utk membersihkan kubur2 sedara mara mereka yg telah meninggal dunia.

Selain dr membersihkan kubur, mereka juga akan mengadakan sembahyang, dan menyediakan ‘hadiah2’ utk roh-roh yg telah mati.

Antara ‘hadiah2′ dipersembahkan adalah spt air teh, kuih muih, duit kertas ’emas & perak’ dll laie…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Batu Kurau : Pesawah

Dlm perjalanan nak pi mandi sungai Sepeneh (betul ke nie org Bt Kurau..?) kat Bt Kurau, ternampak pesawah2 nie tgh menanam pagi…

Kesian plak tgk depa nie terbongkok2 tgh2 panas sbb nak tanam padi…

sejak dua menjak nie, seronok plak layan potrait…

nie le dunia.. ada org cari rezeki dgn cara senang… ada yg cara susah.. apa2 pon yg penting ianya halal…

3 Comments

Filed under Fotofolio