Tag Archives: taman

Island Safari pt2 : Human Interest

Terdpt 5 pulau dlm trip island safari nie… Gusungan, Mabul, Maiga, Bodgaya dan Bohey Dulang…

Pulau Gusungan…
Otw ke Mabul, singgah kejab ja kat pulau nie… pulau tu kecik ja, ada lebih kurang 3-4 batang pokok, dan lebih kurang 10 buah rumah sj…


Tengah menyusu anak…


bedak sejuk… identiti wanita Palaoh…


Mak yg menyusu anak tadi… menerima ole2 dr tanah besar…

Pulau Mabul…
mlm pertama di pulau Mabul, terkena tempias ribut dr Pilipina… bergoyang chalet atas air yg kita org duduk…


Awan mendung bawak hujan…


atok nie masak air guna kayu api… rasanya gmbr nie aku sorang ja yg ada… sbb photog2 lain tak bangun tido lg.. hihi..


Terpengaruh dgn org yg suka tunjuk jari 1…


Cucu ngan atok… atok depa bukak kedai jual cenderamata…


rambut kaler semulajadi.. tak payah nk pi saloon…


mcm comel jee… mcm comel jee…


my favorite… manis je senyuman dia…

Pulau Maiga…
Terletak di utara Semporna… berjiran dgn pulau Bodgaya dan beberapa pulau lain.. dr pulau nie, boleh nmpk bukit bukau di kwsn Lahat Datu…


Pulau nie takda sekolah.. budak2 nie main dr pagi sampai ptg..


budak darat blk rmh naik beskal atau motor.. depa blk rumah naik sampan…


lagi bedak sejuk dlm versi hitam putih…


jelingan marah, sbb amik gmbr depa tgh basuh baju…


main.. main jugak… adik tetap kena jaga…


bedak sejuk lagiii..

Pulau Bodgaya…
Kat sini terletak perkampungan air Bajau Laut…

Kayuh blk rumah… depa guna jam matahari.. hihi..


bedak sejuk dan lendir dr hidung…


taman permainan depa…


Atok dan cucu.. si cucu menangis sbb dia tak dpt gula2…


maximun load, sorang terpaksa berkorban…


tak payah life jacket pon…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Island Safari pt1: Landscape

Salah satu dr wishlist aku, yg akhirnya dpt direalisikan..
shoot Bajau Laut, atau Sea Gypsy atau Palaoh…

Part 1 nie gmbr2 pemandangan shj… seblm org ckp, baik aku mengaku siap2.. aku nie mmg tak terror amik gmbr2 landscape… landscape bukanlah minat aku sgt…


Sunset di Pulau Mabul


Dive centre di Pulau Mabul.. air mmg sgt jernih.. mlm tu nmpk penyu berenang di kawasan chalet..


Rumah Palaoh di atas air, Pulau Maiga… berbekalkan pelita sj… takda tv, takda astro, takda radio…


Sunrise di Pulau Maiga…


Lagi sunrise di Pulau Maiga… dlm edisi 3 stop HDR…


Salah satu pemandangan di Pulau Maiga… diseberang sana yg berbukit tu adalah Pulau Bodgaya…


Sunset dari Pulau Bodgaya… di sini ada perkampungan air org2 Palaoh…


Bintang2 di malam hari di Pulau Maiga… sayangnya bukan musim milky way…


Dua2 gmbr nie diambil dr puncak bukit di Pulau Bohey Dulang… mendaki ke puncak ambik masa dlm 40-50 minit ikut stamina seseorang… jln mendaki agak mencabar, tambah mencabar bila mendaki tu hanya pakai selipar… terbaikk laaa…

Gmbr atas tu, yg ada nmpk bumbung merah tu, adalah jeti tmpt bot berhenti… air kaler biru gelap tu, tak tau la berapa dlm… yg hijau tu nmpk mcm best utk snorkeling, tapi hakikatnya, bnyk landak laut dan ular laut… hasrat snorkeling terbantut…

ok, nnti sambung part 2… human interest/portraiture… ­čÖé

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Zoo Tepen

Bg yg tak tau, “Tepen” adalah Taiping ikut mulut org Taiping…

Baru nie pi Zoo Tepen, sbb nk bwk anak yg kecik tu, si Hana, yg tak penah tgk haiwan secara live lg.. dia tgk kat tv dgn buku ja…

bila kat kaunter tiket masuk tu, agak terkejut juga…

tapi masih mampu cover macho… mana taknya terkejut, harga masuk zoo dah naik… skang harga RM16 utk dewasa, RM8 utk kanak2… paling last aku pi zoo dulu, harga tak lebih RM10, rasa2nya 3-4 thn lps kot…

tapi tak kata la kalau harga naik pon… staff2 zoo pon minum air taruk gula… kat rumah pon ada Astro yg baru tambah rega RM2… depa mai keja pon kena isi petrol… insuran kenderaan pon dah meningkat… jadi logik la harga tiket pon naik… jgn ngeluh2.. redho sj…

walaupon berat tgn nk membayar, tapi bila pikir keseronokan anak2, dan pikir staff2 zoo dan depa punya anak2 yg nak makan, bayar jugak la total RM48…

Bila masuk dlm tu, agak terkilan sbb binatang tak bnyk… ada kandang kosong ja.. tapi tak tau la kalau binatang tu menyorok… ada kandang yg cermin plak, duk nmpk reflection ja, binatang dlm tu tak nmpk… camna la org yg design kandang tu…

boring tak nmpk binatang, sampai tertido…

Gmbr2 binatang…


menguap ke, mengaum..?


lighting dan contrast yg lawa (pd aku le..)

Yg paling best pi zoo kali nie, bila dpt shoot gmbr harimau bermain2… yg pi seblm2 nie, depa duk tido ja, nk amik gmbr apa kan..?

Dpt juga bg makan kat zirafah secara dekat dan illegal… illegal sbb bg makan daun yg staff zoo sediakan, taknak mkn plak si zirafah tu… bila petik daun lain kat tepi kandang tu, baru nk mkn… kalau sakit perut, nasik ko la zirafah…

Kandang gajah tgh renovate, dpt tgk gajah dr jauh jaa…

Blk rumah, adik aku kata, kalau tunjuk ic yg alamat kat Tepen, boleh dpt diskaun tiket masuk, RM13 sj… cisss, dah rugi RM6… boleh makan cendol tu…

kesimpulan pi zoo, dlm keseronokan, ada yg tak seronok…

Tapi bila tgk muka mcm kat bawah nie, rasa puas ati ja…

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Catatan perjalanan : Bali (hari ketiga)

Kuta, Taman Ayun, Tanah Lot

Lps blk dr show Lenggong smlm tu.. terus blk chalet.. sblm tido, layan kopi dulu dlm suasana sunyi sepi tenang dan mendamaikan…. hehe..

Esok paginya… bangun awal juga… disbbkan hari ke tiga tu takda plan yg berat… maka kami pon santai2 la sambil pekena sarapan yg disediakan…

Hari ke tiga nie, kami menuju balik┬áke Kuta… check in hotel di sana pulak…. sampai di Kuta tu awal, dlm pukul 12 t/hari… disbbkan tak boleh check in laie, kami lepak kat pantai Kuta…


Pemandangan ini yg pertama ‘sambut’ kami di Kuta… sedih kesian.. ramai juga peminta sedekah yg tunggu di traffic light, bila lampu merah, depa pi tingkap ke tingkap keta mintak duit.. mujur di negara kita tada sampai tahap mcm tu… itulah berkat pemerintahan “dulu, kini dan selamanya”… kahkahkah…

Aktiviti utama di Pantai Kuta adalah surf board.. ombak agak besar utk mandi manda.. kat situ dpt la tgk telatah mat2 dan minah2 saleh dok belajar main surf board.. depa pon tak pandai tera mana.. tgk dlm tv cam bagus jaa… selain tu, dpt gaks tgk depa berjemur dan menjemur… haha…


Errr… tu Jaws ke tu..


Makcik jual buah…

dr apa yg aku study dr internet, ombak kat Kuta sesuai utk yg baru nak belajar surf je… nak ombak best, kat Uluwatu [Uluwatu dlm plan hari keempat]…

Yelah easy.. cer tgk gmbr bwh nie.. tergolek juga…

lps check in dlm kul 2 lebih, kami bergegas ke Taman Ayun… pon tada apa2 yg menarik sgt… dan sebagai lunch merangkap makan petang, skali laie mkn meggi cup…

Pop Mie inilah yg menjadi makanan rugi kami selama lima hari di Bali..


Angle lain Taman Ayun…

Dah lps puas shoot.. bergegas utk ke Tanah Lot pulak… ikut jln yg Garmin kasik, mmg takleh masuk akal… tapi akhir setelah dikombinasi dgn bertanya arah dgn org tempatan, sampai juga di Tanah Lot…

Misi utama di Tanah Lot nie nak shoot sunset… sib baik la sempat… punya la ramai org kat sini, sampaikan aku terpisah ngan kwn aku… mula2 tu mmg gabra gaks le kan… tapi pikir2.. kalau tak jumpa terus nak pi kat tmpt parking keta ja… yg penting, dptkan gmbr sunset dulu.. hehe..

Kalau pi Tanah Lot, tak dpt gmbr camnie, mmg kena extend la sehari laie… hehe..

sblm pi Tanah Lot nie, aku study sikit ttg angle Tanah Lot melalui gmbr2 di internet.. jadi sampai sana, terus ja aku pi tmpt yg boleh dpt angle mcm tu.. mmg kat situ ramai gaks le photographer duk tunggu…

Dah lepas shoot tu, ditakdirkan jumpa blk ngan kwn aku yg terpisah tadi… kami sambung shoot di kaki kuil Tanah Lot tu pulak…


Penjaga kuil..

Last skali sblm balik, ternampak org tgh memancing…

Dah abis tu, terus blk semula ke Kuta… makan roti ja sblm tido…

Sambung hari keempat

4 Comments

Filed under Fotofolio