Catatan perjalanan : Bali (hari keempat dan kelima)

Goa Lawah, Suluban, Uluwatu

Hari keempat nie, plan asal nak pi tengok tarian Barong di Batubulan.. dr info yg kami dpt, show tu start kul 9.30 pagi, dan satu hari satu show sj…  tetapi kami dah terlewat le pagi tu… kena la skip ke plan seterusnya, iaitu ke Goa Lawah atau Gua Kelawar.. inilah perjalanan paling jauh kami, jika dibandingkan ngan sblm2 nie.. jarak lebih kurang 60km dr Kuta… jln cantik sikit, besar, 2 lorong nk mcm h’way.. tapi bnyk traffic light…

Kami diberitahu oleh penjual tiket, yg org2 tempatan tgh bersembahyang, jadi tak boleh amik gmbr dr depan…kira nasib kami baik la ada subjek nak shoot… kalau tak, mmg tak berbaloi jln jauh ke gua Lawah semata2 nak tgk kelawar jaa…

Antara ribuan kelawar yg menghuni Goa Lawah..

bila tgk org putih bole ja pi amik gmbr dr dpn, kami pon follow laa… kami pon tourist gaks.. hehe…

Kat situ ada satu pakcik nie.. dok lepak baik punya.. bila dia nmpk kami dok amik gmbr dia.. laie dia dok posing.. tak suruh pon… mmg dia penah jadi model kot masa muda2 dulu…

Antara pose istimewa pakcik kat Goa Lawah utk peminat di M’sia…

Dah lps Goa Lawah, destinasi seterusnya ialah Uluwatu…

Uluwatu nie terkenal dgn kuil di hujung tebing tu… tapi mula2 kami ke Pantai Suluban dulu utk tgk surfing tahap expert…

Mmg sempoi la lepak kat pantai Suluban.. restoran yg kami duduk tu mengadap laut betul2 di hujung tebing… boleh tgk org surfing yg jenis masuk dlm gulungan ombak…. yg mcm dlm tv kat Hawaii tu laa.. hehe…

bila dah petang tu, air makin surut… boleh le kami turun ke bwh.. masa sampai tadi tu, tak boleh, sbb ombak besar… bila dah air surut tu, tinggallah air yg bertakung dlm lopak2 batu karang, yg menjadi seperti swimming pool.. hajat hati tu mmg tingin nak turun pi mandi.. tapi dok pikir susah, cancel ja la niat tu…

Time air surut, boleh jln kaki kat tebing tu utk ke sebelah satu lagi..


nak berenang sbb awek omputih tu, kalau depa lemas, sapa nak tolong..? hehe…

Dah selesai kat Suluban, kami ke Uluwatu.. time tu dah dekat2 nak sunset juga… beli tiket utk tgk tarian Kecak…

Kuil Uluwatu yg terletak di penghujung tebing…

Seblm ke Bali, tarian Kecak nie dlm list wajib tgk.. tapi bila dah tgk tarian Legong, Kecak nie dah jadi tak syiok plak..

Kat sini le aku start anti sapa yg bg idea suruh bubuh kamera kat ipad atau gadget2 yg besar gedabak tu… tgk le gmbr bawah nie, moment dah cantik, bole plak ada ipad ke apa gadget tu…. grrrrrrrr…

Dari Uluwatu terus blk ke hotel di Kuta… pekena meggi cup laei, sambil sembang ngan couple Indon, yg awek tu dibesarkan di Sabah… yg laki tu aku tak amik tau sgt… haha..

Hari Kelima

Jimbaran

hari kelima adalah hari terakhir di Bali.. flight balik kul 7 mlm, kul 5 dah kena ada kat airport.. pagi tu sempat kwn aku ajak pi Suluban laie, sbb dia kata best sgt kat situ.. tapi awek Indon semlm tu ada tunjuk gmbr dia di Padang Padang.. nmpk cam sempoi gaks tmpt tu.. kami pon pi cari tmpt tu.. tapi tak jumpa laaa… ikut Garmin mmg hancus laa… ada skali tu dia ajar ikut jln yg mcm nak masuk kebun org jaa.. jenuh tanya 2-3 org tempatan, sib baik betul… dan ada skali tu plak dia ajar guna jln, tapi jln tu offroad.. sib baik sewa jip.. kalau keta… mmm..

Salah satu pantai di kwsn Padang-padang…

Dlm perjalanan blk yg penuh kekecewaan ke Kuta, kita org singgah pantai Jimbaran yg terletak berhampiran airport… mengikut study aku, Jimbaran terkenal dgn pasar ikan…

masa sampai tu, nelayan baru naik ke darat kot… depa tgh kemas2 jaring dan bot…

dan mmg ada pon pasar ikan yg ikan dia fresh yg amat bangat…. aku yg tak suka ikan nie pon, tgk terliur ja ikan2 kat situ.. kalau buat bakar pon sodap…

lebih kurang kul 1, blk hotel dan packing utk blk… mandangkan ada masa laie, kami singgah kat satu kawasan shopping di Kuta, beli cenderahati utk di bwk blk…

Sampai airport kul 5 ptg, penyewa keta tu dtg amik keta, dan kami pon check in… flight kata kul 7 malam, tapi postpone sampai kul 8 lebih… itu le Air Asia M’sia.. masa datang ari tu, dgn Air Asia Indonesia… berlepas dan sampai on time, tada masalah delay pon…

Perjalanan kali nie mmg menarik laa… walaupon dah study ttg Bali, terutama selok belok jln2 kat sana, tapi bab sesat nie mmg tak terbilang laa… sesat masuk jln offroad, jln masuk kebun, jln masuk hutan, jln masuk kpg org…. tapi best sbb dpt berinteraksi dgn org tempatan… yg kembang idung sbb depa ingat kami nie dr Jakarta.. haha… bila ckp dr M’sia, depa mcm laei kagum le… mungkin kagum sbb kami main redah ja kot.. hehe..

Bila sampai Png, wife aku tanya.. “nak pi lagi ka..” spontan aku kata takmau dah…

tapi bila dah 3-4 ari tu… terasa rindu plak kat Bali… rindu kat suasana dia, rindu kat bunyi-bunyian dia… tapi nasib baik aku beli CD gamelan Bali, terubat la sikit…

skang nie tgh melobi wife aku utk pi kali ke dua, tapi kali nie famili trip plak kot… so, start simpan duit… hehehe…

Post nie diupdate genap sebulan trip ke Bali.. kejab ja masa berlalu..

Leave a comment

Filed under Fotofolio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s